Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
loadanje podataka u div
Author Message
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #1
loadanje podataka u div
Evo ovo je teoretsko pitanje koje me muči već par dana ali nisam stigo postavit pitanje, a u flashu je to jako jednostavno za napravit.

Recimo da imam tri diva ko i u temi poravnanje div-ova(ljevi,središnji i desni). U ljevom je menu a u središnjem je sadržaj. Mene zanima ako je to moguće kako kad se klikne na neku stavku u menu (recimo da se gumb zove lorem) da se dobije tekst lorem ipsum(il bilo koji drugi) u središnjem div-u. Ako nejde običnim html-om kako bi išlo(serverside ili javascript il nekaj drugo)?

Fala

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
16-10-2007 11:40 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Puž Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 132
Joined: Mar 2007
Reputation: 25
Post: #2
RE: loadanje podataka u div
Ovak... Običnim HTML-om nemožeš to napraviti, zato što HTML služi za slaganje web stranica, a ne za logička računanja i programiranje kojekakvih funkcija.

Problem možeš riješiti i klijentskom stranom (JavaScript) i server stranom (asp, asp.net, php). Budući da si već prije spomenuo, da si nov sa HTML-om preporučal bi ti klijentsko riješenje odnosno JavaScript; prvo zato što će ti biti lakši za skužit, a drugo zato kaj za server strane moraš znat pisati jezik koji koristiš, te imati lokalni server na kompu (nebuš mogel pokrenuti HTML fajl direktno, neg bu radil sam preko http-a), uglavnom bilo bi ti puno zbunjenije u ovoj fazi shvačanje server strane nego klijentske (savjet: sa ServerSide scripting-om se poćni baviti tek kad buš rasturo HTML, a pretpostavljam da bu u tvom slučaju to bilo vrlo brzo)

Code:
<html>
<head>
<script language="javascript">
function ucitaj(kaj)
{
    var mjesto=document.getElementById("centar")
    mjesto.innerHTML=kaj
    mjesto.innerHTML+=" ipsum"
}
</script>
</head>

<body>

<div style="position:absolute;left:25%;top:0px">
    <a href="javascript:void(0)" onclick="ucitaj(this.innerHTML)">Zec</a><br/>
    <a href="javascript:void(0)" onclick="ucitaj(this.innerHTML)">Vjeverica</a><br/>
    <a href="javascript:void(0)" onclick="ucitaj(this.innerHTML)">Pauk</a><br/>
    <a href="javascript:void(0)" onclick="ucitaj(this.innerHTML)">Hrčak</a>
</div>



<div  style="position:absolute;left:50%;top:0px" id="centar">Centar</div>


<div style="position:absolute;left:75%;top:0px">Desni</div>


</body>
</html>

Ak ti nekaj nije jasno sam pitaj Palac-gore
16-10-2007 06:52 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #3
RE: loadanje podataka u div
Pa nije mi php nepoznanica ali samo sam ga koristio za flash dok sam uvijek zanemarivo dio s html-om dok je javascript relativno sličan actionscriptu tako da mi je svejedno na koju ću stranu krenut. Fala na ovom primjeru i obješnjenju, a sad su se pojavila nova pitanja pa bum prvo probo sam shvatiti neke stvari pa kad zapnem se javim.

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
17-10-2007 04:46 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
d@d Offline
Forumaš
***

Posts: 548
Joined: May 2006
Reputation: 9
Post: #4
RE: loadanje podataka u div
Možeš sa ajaxom, vrlo efektivno i lijepo :)

http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex.../index.htm

http://www.justbeonline.net @ web katalog
jel bitno??!?
28-10-2007 02:05 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)