Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Početnici u Flashu
Author Message
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #21
RE: Početnici u Flashu
Uf oriobilly, jedini si sa kim mogu komunicirat na ovom forumu (izuzev Gogya), i hvala ti za spremnost objasniti nama pocetnicima (to stalno napominjem jer smo apsolutni pocetnici, pa nam se treba koristit sto jednostavniji jezik dok to sve ne shvatimo), ali i ovi termini mi jos nisu sasvim jasni. Ako ti ne predstavlja problem, u topicu koji je nedavno pokrenut, upravo je to i tema. Od Vas iskusnijih ocekujemo da nam objasnite sto vise termina da bi ih, kao prvo mogli shvatiti i tek tada primenjivati. U prvom pisanju u tom topicu sam samo upisala osnovne pojmove, mada, kada za to nadjes vremena, molim te da se potrudis i nastavis sa pisanjem i opisivanje termina tipa:

1. level - (nivoi)
2. osnove AS-a (onEnterFrame, _root i njegovo znacenje i kada se koristi, itd.)
3. ............ i sve sto ti padne na pamet a mislis da ce nam koristiti u daljem ucenju (mozda i sa nekim skicama).

Napisao si mi:
Funkciju ne možeš zadati u TimeLine-u nego u KeyFrame AS Layera ili u AS odabranog objekta.

Upravo je to sto nam treba. Jasna objasnjenja.

Evo primera za objasnit:
...KeyFrame AS Layera... dakle, u prevodu bi to znacilo: KeyFrame (F6) je prakticno kljucni frame kojim odredjujemo zavrsetak MC ili tak nekako?

Neka ti ne bude tesko tako pisat, jer sam sigurna da ces mnogima pomoci.

Pozz oriobilly
Mina
05-03-2008 05:11 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #22
RE: Početnici u Flashu
Da li je dobro sve MC i buttone i sve sto se nalazi u Libraryu, odmah nakon pravljenja istih, smestati ih u posebne foldere tipa Movie Clipove u folder ''MC'' ili buttone u folder ''btn" ili ih raditi tako da imenu foldera dodelimo ime layera, i tako olaksati sebi dalje snalazenje u Libraryu, kada ih tamo ima na stotine?
05-03-2008 05:33 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #23
RE: Početnici u Flashu
KeyFrame AS Layera je upravo to.Odabereš frem recimo 15 frem na TimeLine-u i desnim klikom odaberi InsertKeyFrame.U taj frem ubaciš AS za buttone.Ako ti buttoni nisu u 15 fremu TimeLina več su u 1-14 frema onda ti ni akcija za njih neče raditi jer se ključni frem akcije ne poklapa sa klučnim fremom buttona.

Što se ostalih pitanja i objašnjenja tiče nemogu ti biti od velike koristi jer sam i sam početnik,jedino ti mogu u konkretnom problemu pomoči kada postaviš konkretno pitanje ako znam odgovor.

Što se tiče foldera za organizaciju MC-ova i butona to nema problema jer si možeš organizirati Lybrari kako god želiš i kako ti je lakše.

Divno je biti nekome nešto !!!
05-03-2008 09:58 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #24
RE: Početnici u Flashu
Evo jos jednog ''zadatka'' za dobronamernike:)
Kako da napisem AS za sledecu radnju:
nakon zavrsetka jednog MC-a, zelim da se na tom istom mestu, i u istoj velicini, pokrene nesto sto bih mogla nazvati slideom, mada, on bi u osnovi mozda tako izgledao.
Taj ''slide'' bi imao funkciju 'ulaska prve slike' sa efektom alpha (alpha se koristi samo pri ulasku). Kada se slika u potpunosti ''otvori'', ona se ne menja dok god se ne pozove funkcija za sledece ucitavanje slike (ucitavanje se poziva manualno). Prva slika nestaje sa alphom a druga ulazi sa alphom i opet kada se ''otvori'' cekace naredbu za ucitavanje sledece slike. E sada, jedan isti tekst ide preko polja gde su slike, nekom svojom sporom putanjom, i u grupi je sa buttonom koji ustvari izvrsava te naredbe koje sam malocas napisala. Dakle, predjemo preko button (bez klika) i dolazi do smene slike.
Da bih sve ovo jos vise zakomplikovala, pitam se da li da se te slike ucitavaju iz nekog externog foldera, jer bi ih mozda menjala vremenom.

Hmmm
07-03-2008 12:26 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)