Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekoliko JS pitanja
Author Message
r0tring Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 237
Joined: Apr 2009
Reputation: 11
Post: #1
Toungue Nekoliko JS pitanja
1. Kako napraviti JS da pri prelazu preko neke slike misom da se se prikaze neki tekst i da taj tekst prati mis?

2. Kako napraviti jednostavan sat u JS formata 18:23:43 i da se sekunde same povecavaju bez refresh-anja stranice?

3. Kako napraviti JS countdown (odbrojavanje koje se smanjiva do nule)?

4. Pri kliku na neku sliku da se automatski njezim Alternate Text upisiva u textbox? Kao kad se pri postavljanju komentara na ovom forumu klikne na smajl!

5. Nadam se da se necete ljutiti ali ovo pitanje nije vezano us JS nego uz CSS da ne otvaram dzabe novu temu :( , kako napraviti jednostavan pravougaonik sa zaobljenim kutovima? Nemora biti pravougaonik moze bilo sta samo sa zaobljenim kutovima.
22-10-2009 02:13 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
zero Offline
Forumaš
***

Posts: 461
Joined: Jan 2008
Reputation: 10
Post: #2
RE: Nekoliko JS pitanja
4. Koristi value i alt:
Code:
<html>
<head>
<script>
function smajl(x, y)
{
proslitext = document.getElementById(x).value;
novitext =  document.getElementById(y).alt;
document.getElementById(x).value = proslitext + novitext;
}
</script>
</head>
<body>
<img src="smajlic.jpg" onClick="smajl('prvitextarea', 'slika')" alt=":)" id="slika" />
<textarea id="prvitextarea"></textarea>
</body>
</html>

5. Vec ima ta tema na forumu, no da ne kompliciram.... To je moguce naptaviti ali nije prema xhtml-u, takodjer u starijima verzijama IE ne radi (neznam za novije).
Code:
-moz-border-radius: 5px;
-webkit-border-radius: 5px;

Brzo. Jeftino. Kvalitetno. Izaberi dva!
(This post was last modified: 22-10-2009 08:42 PM by zero.)
22-10-2009 06:41 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #3
RE: Nekoliko JS pitanja
za countdown najlakše je imati jednu varijablu koju podesiš na broj sekundi
i svaku sekundu pozivaš funkciju koja ju smanjuje za 1 i prikazuje npr:
Code:
var CountDown=50; //broj sekundi
function fcountdown()
{
CountDown--;
document.getElementById('IdElementa').innerHTML=CountDown;
}

//a u body onload bi onda trebao staviti
setInterval("fcountdown()", 1000); //1000 je broj milisekundi=1sec

pisano je ovdje i nije istestirano no to bi bilo to...

što se tiče sata to je ista stvar samo svaku sekundu prikazuješ vrijeme na isti način...
03-11-2009 11:52 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
r0tring Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 237
Joined: Apr 2009
Reputation: 11
Post: #4
RE: Nekoliko JS pitanja
Dobro jutro svima! Happy

Zanima me kako u JS napraviti da pri prelasku preko neke slike (linka, diva...) da mi se iznad tog diva pojavi nekakav text!
Nesto onako kao u Facebooku u bottom baru kad se predje preko onih malih ikonica, vise njih se pojavljuju odredjene rijeci!

Hvalaa! Palac-gore
20-11-2009 09:28 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #5
RE: Nekoliko JS pitanja
scroler Wrote:Dobro jutro svima! Happy

Zanima me kako u JS napraviti da pri prelasku preko neke slike (linka, diva...) da mi se iznad tog diva pojavi nekakav text!
Nesto onako kao u Facebooku u bottom baru kad se predje preko onih malih ikonica, vise njih se pojavljuju odredjene rijeci!

Hvalaa! Palac-gore

staviš id divu npr idDiva
i onda s javascriptom samo onhover slike staviš
document.getElementById('idDiva').innerText
tako nekako :))
20-11-2009 10:33 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
r0tring Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 237
Joined: Apr 2009
Reputation: 11
Post: #6
RE: Nekoliko JS pitanja
OK thx to sam rijesio, samo sam umjesto innerText stavio innerHTML, al dobro to nije toliko vazno.

Eh sad kako da namjestim da se taj div u kojem se upisuje text pojavljuje iznad slike preko koje predjem misem!

Valjda treba nesto da JS odredi poziciju misa i tako nesto :S ako se nevaram He he .

Eh sad meni treba taj kod koji ce odrediti poziciju diva!
Molim pomoc! He he
20-11-2009 12:32 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #7
RE: Nekoliko JS pitanja
function pozicijaX( e ) {
return e.pageX
|| ( e.clientX + ( document.documentElement.scrollLeft
|| document.body.scrollLeft ) );
}
function pozicijaY( e ) {
return e.pageY
|| ( e.clientY + ( document.documentElement.scrollTop
|| document.body.scrollTop ) );
}

x i y pozicija miša... to ti je apsolutno... odnosno position:absolute;
pa se igraj dalje :)
20-11-2009 02:22 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
zero Offline
Forumaš
***

Posts: 461
Joined: Jan 2008
Reputation: 10
Post: #8
RE: Nekoliko JS pitanja
scroler Wrote:OK thx to sam rijesio, samo sam umjesto innerText stavio innerHTML, al dobro to nije toliko vazno.

Eh sad kako da namjestim da se taj div u kojem se upisuje text pojavljuje iznad slike preko koje predjem misem!

Valjda treba nesto da JS odredi poziciju misa i tako nesto :S ako se nevaram He he .

Eh sad meni treba taj kod koji ce odrediti poziciju diva!
Molim pomoc! He he

Zasto pozicija misa?

Code:
<html>
<head>
<script>
function prekoslike (id)
{
document.getElementById("slika" + id).innerHTML = document.getElementById("text").value;
document.getElementById("slika" + id).style.display = "block";
}

function izvanslike (id)
{
document.getElementById("slika" + id).innerHTML = "";
document.getElementById("slika" + id).style.display = "none";
}
</script>
</head>
<body>
<div id="slikaasd"></div>
<img src="1.jpg" id="asd" width="100px" height="100px" onMouseOver="prekoslike('asd')" onMouseOut="izvanslike('asd')" />
<br /><div id="slika123"></div>
<img src="1.jpg" id="123" width="100px" height="100px" onMouseOver="prekoslike('123')" onMouseOut="izvanslike('123')" />
<br /><br /><br /><div id="slika1230987654321"></div>
<img src="1.jpg" id="1230987654321" width="100px" height="100px" onMouseOver="prekoslike('1230987654321')" onMouseOut="izvanslike('1230987654321')" />
<br /><br /><textarea id="text"></textarea>
</body>
</html>


Jednostavno primjeni ovo za koju kod sliku oces: 1. Slika mora imati odredjeni (takodjer i jedinstveni) id.
2. Div u kojem zelis da ti se prikaze tekst mora imati id tipa: "slika" + id slike (bez navodnika i plusa).
3. Slika mora imati ovaj dio koda: onMouseOver="prekoslike('id123')" onMouseOut="izvanslike('id123')" u kojem id123 predstavlja id slike.
4. Moras imati textarea ili input itd. s id-om "text" (bez navodika)...
5. I najvaznije (i najocitije), moras imati ovu skriptu:
Code:
<script>
function prekoslike (id)
{
document.getElementById("slika" + id).innerHTML = document.getElementById("text").value;
document.getElementById("slika" + id).style.display = "block";
}

function izvanslike (id)
{
document.getElementById("slika" + id).innerHTML = "";
document.getElementById("slika" + id).style.display = "none";
}
</script>


Nadam se da sam pomogao. Ako treba jos nesto, reci :)) Palac-gore.

Brzo. Jeftino. Kvalitetno. Izaberi dva!
(This post was last modified: 20-11-2009 05:20 PM by zero.)
20-11-2009 05:18 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #9
RE: Nekoliko JS pitanja
a možeš i jednostavno koristiti title HTML tag pa će se ispisati njegova vrijednost...
probaj... npr <img src="slika.jpg" title="ovo je slika" />
ps treba držati sekundu dvije da se pojavi tekst
23-11-2009 09:23 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
r0tring Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 237
Joined: Apr 2009
Reputation: 11
Post: #10
RE: Nekoliko JS pitanja
Evo ga jos jedno pitanje :) ako nije problem

Kako da napravim neki tekst da se sam pomice sa lijeva na desno (autoscroll) ??
10-12-2009 11:21 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)