(14-04-2011 01:16 PM)schmrz Wrote: Tebi više odgovara razvoj sa .NET-om, tu se osjećaš ugodnije, tu si najproduktivniji pa onda njega i trebaš koristiti jer mu ništa ne fali. Meni je manje-više svejedno i produktivniji sam sa onim tehnologijama sa kojim sam se u zadnje vrijeme više bavio, ali ako mogu da biram, rijetko ću izabrati zatvorenu platformu. Opet se sve svodi na to šta određenom projektu odgovara pa zatim šta korisniku* odgovara i to je sasvim uredu.
Nisam nešto star, ali takav sam i ja bio pred nekoliko godina... Na početku sam bio i perfekcionist, ali s vremenom me prošlo i na kraju bitnija mi je produktivnost od razmišljanja dali je platforma otvorena/zatvorena, jer na kraju krajeva, na sam proizvod to ne igra nikakvu ulogu. Nemoj krivo shvatiti pa misliti da to govorim sad kao iskusniji, bolji ili što, ima puno ljudi kojima ta otvorenost odgovara i nakon desetljeća i desetljeća, ja to poštujem, svi smo različiti :)) Opet nemoj shvatiti krivo da mi kvaliteta nije bitna, je, ali ne onako perfekcionistički kao prije, radije izvažem od čega ću na kraju imati više koristi, nekog novog featura ili peglanja koda za neku minimalnu dobit.
(14-04-2011 01:16 PM)schmrz Wrote: Što se tiče tablica, zavisno od projekta potreban je veći ili manji nivo normalizacije. Odgovarajuća normalizacija će uvijek rezultirati manje komplikovanom strukturom i smanjenoj redundantnosti podataka. To je jednostavno tako i mislim da je struktura baze zadnja stanica gdje treba biti lijen.
DEFINITIVNO. Baza mora biti dobro projektirana, to je možda i najvažniji dio aplikacije uopće. Broj kolona jednostavno ovisi od tablice do tablice i projekta do projekta, slažem se da je bolje da tablica ima manje stupaca, ali mislim da nikako ne treba razlamati tablicu na više njih, ukoliko logički to pripada jednoj tablici.
(14-04-2011 01:16 PM)schmrz Wrote: Naravno da ne, samo što se rijetko dešava da je logično, efikasnije i jednostavnije da jedna tablica ima ogroman broj polja. Da budem jasan, ne kažem da apsolutno nikad ne treba praviti tablice sa velikim brojem kolona, samo kažem da je to rijetko pravilan izbor. Što se descriptiona tiče, moraš da imaš na umu da ti je za taj plan potrebno da imaš developera koji će se uvijek sjetiti da updejta description kada nešto promijeni na bazi podataka i da će taj description pridonijeti lakšem razumjevanju strukture a ne još dodatno zbuniti korisnika. Isto se odnosi i na komentare u kodu, ako pišeš komentare da bi objasnio za šta neka varijabla služi, bolje je toj varijabli dati neki razuman i opisiv identifikator koji će sam po sebi korisniku objasniti za šta je ta varijabla.
* U ovom postu "korisnik" se odnosi na samog developera koji koristi spomenute tehnologije/tehnike ali i druge developere koji nisu izvorno radili na tom projektu.
Dokumentiranje projekta je vrlo važna stvar, tu smatram malo veće projekte, kod malih to nije toliko važno, ali developer ukoliko ime stupca samo od sebe ne govori o čemu se radi jednostavno mora koristiti description i ne smije zaboraviti izmijeniti ga ukoliko je to potrebno, održavanje projekta koji nije dokumentiran je katastrofa.
20-30 kolona i nije neki veliki broj kolona, još pogotovo ako računaš da imaš i 5-6 fiksnih kolona za svaku tablicu...
Neke tablice jednostavno same po sebi jesu velike i tu se ništa ne može.