Tutorijali.Net forum

Full Version: Akrobacije sa nizovima
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Poceo sam da detaljno proucavam nizove. Imao sam jednu temu vec koja je slicna ovoj ali kako mi je zastarela rekoh da otvorim novu. Citao sam dosta o nizovima kako numerickim tako i asocijativnim koji su jako zanimljivi ali ono sto sam naumio da uradim ovde koliko mogu da vidim asocijativni niz mi ne moze pomoci. Evo jedan od komplikovanog slucaja koji se meni moze javiti. Imam upit:

Code:
SELECT t2.grad AS grad_1, t3.grad AS grad_2, t1.vreme
FROM udaljenost AS t1
LEFT JOIN gradovi AS t2 ON t1.id_grada1 = t2.id_grada
LEFT JOIN gradovi AS t3 ON t1.id_grada2 = t3.id_grada
WHERE t2.id_grada =11

Ovaj upit mi vrati bukvalno ovakav primer:

Code:
grad_1 grad_2 vreme
Beograd Sarajevo    21
Beograd B.Luka    15
Beograd B.Luka    6

Pitanje:
Kako smestiti u niz podatke o gradu2 i vremenu? Npr koliko sam skontao asocijativni niz ovo nije moguce:

$grad2['Sarajevo']=21
$grad2['B.Luka']=15
$grad2['B.Luka'] =6

Nemoguce je da imam 2 ista indeksa u mom slucaju B.Luka. Zasto ovo radim? Radim zato sto mi je potrebno da u svakom trenutku moram da znam koja mi je vrednost u gradu_2. Namerno necu da postavljam konkretan problem jer hocu da se malo pomucim kako bi sto bolje shvatio ovu problematiku o nizovima.
Koliko ja vidim iz ovoga ti pravis tablice koje ce sadržavati udaljnosti vise gradova, ono sto meni nije jasno zasto imas 3 tablice, po mom razumjevanju problema trebao bi imati tablicu svih gradova i na tu tablicu relaciju, posto je veza *-* treba nam jos jedna tablica koja ce drzati strane kljuceve i udaljenosti izmeđ gradova, no necu ulaziti u to sigurno ima neki valjan razlog zasto si to podjelio u vise tablica.

Nadalje sto se tice problema, mialim da bi to mogao izvesti ovako
PHP Code:
$grad2 = array()
while (
$red mysql_fetch_assoc($upit_obj)) {
      
$key $red['grad2'];
      
$grad2[$key] = $red['vreme'];

Ako ima vise istih vrijednosti za isti grad biti ce prepisana zadnjom vrijednošću, ako ti je potrebno bas tako kao sto si naveo u upitu mozda da proucis dvodimenzionalne nizove ili numericke nizove.

Sad neznam skoro pa nista o problemu tako da mozda i nisam dobro shvatio pitanje ali u svakom slucaju nizovi u php-u su jednostavno izvedeni, i imas u manualu listu funkcija sigurno ce neka odgovarati tvojoj potrebi http://php.net/manual/en/ref.array.php
Ova tema se nastavlja na ovu:
http://www.tutorijali.net/forum/ispis-sa...-1806.html
Tu sam detaljno napisao sta je problem. Nije bas udaljenost gradova, slicno je, radi se o nekim satnicama. U toj temi smo dosli do zakljucka da moram da smestam ove gradove i satnice u jedan niz i da uporedjivam clanove niza zbog specificnosti ispisa (sve sam objasnio kako).
wow kako sam ovo profulao nezz He he Moja sugestija je da ovo rijesis sa vise upita prvo uzmes sve gradove u tabllici pa za te gradove uzmes stale gradove i udaljenosti medju njima.
Reference URL's