Tutorijali.Net forum

Full Version: Hiperprostor
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ej pozdrav, ako moze mala pomoc oko zadatka kojeg trenutno radim. Iako mi je instruktor rijesio skoro citav zadatak xD . Radi se o hiperprostoru. Za ono sto meni treba dovoljno je ovo teksta: Upisati n, sto predstavlja broj dimenzija hiperprostora,zatim m, sto predstavlja broj tacaka, i za svaku tu tacku trebamo upisati n dimenzija.Mene samo zanima ovaj prvi dio, sto se tice upisa. Imala sam ideju da napravim dinamicki niz koji ce da ima onoliko polja koliko smo ucitali tacaka, ali da taj niz bude tipa struct, tj da u svaku tu kucicu koja predstavlja tacku mozemo da upisemo n vrijednosti dimenzija. Problem je nastao kada sam u globalu (struct se pravi u globalu) trebala da napravim struct tip, jer nisam znala koliko ce dimenzija da ima moj hiperprostor, niti mogu da napravim takvo nesto. Valjda.
Ono sto me zanima je da li se ucitavanje moze obaviti ovako kako sam zamislila (pa da mi onda neko kaze kako da rijesim taj problem sa structom) ili moram da trazim drugo rjesenje? Hvala, nadam se da ste me razumjeli, ako niste samo pitajte.
He he
I izvinjavam se unaprijed ako je pitanje retardirano, jos uvijek sam mentol (nazalost).
He he
Nemas se na cemu izvinjavati, retardirana pitanja ne postoje He he Mislim da se u matematici hyperprostor se cesto izrazava uz pomoc matrica m*n, to lako mozemo izvseti pomocu dvosrukih polja
Code:
double var[m][n];
Ovo ce raditi samo ako su m i n preddefiniran pomocu makro naredbe #define posto kompiler mora znati velicinu polja ili ako dinamički zauzmemo polja. A to cemo ostvariti pomocu dvostrukih pokazivaca
Code:
double **var;
var = new double*[m];
for(int i=0;i<m;i++) {
    var[i] = new double[n];
}
................

Ovdje smo alocirali niz pokazivača i za taj niz pokazivača smo alovirali dinamičko polje(preko petlje), to naravno moramo pobrisati na taj nacin da prvo pobrisemo dinamička polja koja smo alocirali pa zatim pokazivače koji pokazuju na ta polja.
Code:
for(int i=0;i<m;i++){
   delete [] var[i];
}
delete [] var;

Nadam se da sam dobro shvatio, meni se dvostruka polja čine kao logično riješenje, ako griješim sorry :)
Eek Ubij me ako sam ista skontala. Nismo jos radili pokazivace, prakticno ne znam svu sintaksu, kuzis? A sad, znam da alociram dinamicki niz i to nabubala, ne znam o cemu je rijec. Confused Al' 'ajde. Napravicu ja to njemu preko statickog He he Da se vidi da znam, pa kad budem ucila idem dalje. Svejedno ti puno hvala He he
Nisam te htio zbuniti sorry, imas ovdje o pokazivacima ali i dvostrukim pokazivačima http://www.riteh.uniri.hr/zav_katd_sluz/...inters.pdf , a ovdje imas nesto vise o poljima http://ss-zagreb-550.skole.t-com.hr/C++/...nizovi.htm . Dvostruki pokazivači nisu ništa drugo nego pokazivači na pokazivače, a višedimonzionalna polja mozes zamisljeti kao vektore u n dimenzija zato mi je odmah palo na pamet višedimenzionalno polje, nema problema btw i dr put Namigivanje
Hvala do neba. Ti definitivno trebas da budes administrator ( da sam ovo rekla na jednom chatu cije ime necu da spominjem xD, letjela bih k'o lasta u proljece ). Dakle, ovo zadnje nisi cuo od mene He he
Hvala ti He he samo pokusavam pomoci, jer sam ovdje naucio pa sve što znam o programiranju zahvaljujući kolegma upravo sa ovog foruma tako da... U svako slucaju velika hvala na podršci He he
Np. Nadam se da cu i ja tako He he
Reference URL's