Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 VIDEO TUTORIJALI

Izrada DVD backupa- 2.DIO


U prošlom tutorijalu naučili smo kako kopirati sadržaj DVD-a na hard disk, a sada ćemo naučiti i kako te datoteke snimiti u DVD obliku na DVD disk pomoću DVD pržilice sa programom DVD Shrink. Taj program možete naći na tražilicama tipa Google.

Zašto nam je taj program potreban?
Pa mnogi originalni DVD-i imaju veći kapacitet nego standardni single layer DVD diskovi, te bi za backup jednog originalnih filma sa dvd-a (primjer) trebala 2 dvd-a kapaciteta 4.7GB. DVD shrink automatski smanjuje veličinu datoteka tako što primjenjuje kompresiju na dvd datoteke.

Nakon instalacije programa otvorite DVD shrink te odaberite na alatnoj traci „OPEN FILES“. Sada nađite folder u kojem se nalaze dvd datoteke koje smo prebacili sa DVD decrypterom na hard disk. Sada biste trebali dobiti prozor poput ovoga:Na lijevom dijelu prozora nalaze se liste DVD datoteka koje se nalaze u folderu kojeg smo otvorili, a na desno se nalazi dio za kompresiju datoteke koja je selektirana na lijevoj strani. Ovako možete izbaciti dijelove DVD-a (dodatke, razne audio dijelove na jezicima koji vas ne zanimaju…). Obratite pozornost na dugu zelenu traku koja predstavlja kapacitet 4.7GB DVDa.

Znači što više dodataka (mi radimo na primjeru filma na DVDu, a oni obično dolaze sa dodatcima kao komentari autora, zvuk na raznim jezicima) sa DVD-a izbacite možete smanjiti kompresiju filma i tako mu povećati kvalitetu.

Kada ste to obavili ubacite DVD u DVD pržilicu i pritisnite gumb na alatnoj traci „BACKUP!“Sada ste dobili ovaj prozor. Prvo odaberite na „Select backup target“ „ISO image file“, zatim na „select target folder for DVD output files“ kliknite na browse, te odaberite vašu DVD pržilicu. Provjerite da broj (veličina datoteka) pod „Space available in folder“ ne bude manja od veličine „Space required“.

Sada otiđite na karticu „Options“:Tu možete odabrati „Run backup in low priority mode“ ako ne želite da vaše računalo ne bude u mogućnosti ništa drugo ne raditi dok traje izrada backupa.
Sada otiđite na karticu Burn settings:Ovdje možete odabrati brzinu snimanja i naslov DVDa te kada ste to završili kliknite na OK. Sada će proces snimanja na vaš DVD početi, a taj će proces potrajati. Također možete isključiti „video preview“ da ubrzate stvari:I to je to.

Sljedeći tutorijal: Izrada DVD backupa- 3.DIO

_________________________

Autor ovog tutorijala: Leviathan

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012