Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 HTML TUTORIJALI

Uvod u HTML

Prvo da kažemo što je to HTML.
HTML je skraćenica od HyperText Markup Language.
To je opisni jezik za stvaranje web stranica. Njime se opisuje izgled dokumenta, pozicije slika, veličina teksta, boja pozadine, boja slova itd.

HTML stranice nisu ništa drugo nego obične tekstualne datoteke koje sadržavaju upute kako prikazati stranicu. Za opis stranica se koriste tagovi koji se pišu unutar znakova < i >. Evo primjera:

Ovo je <b> tekst </b> za web stranicu.


Ta rečenica bi bila prikazana ovako:

Ovo je tekst za web stranicu.

Kako su HTML stranice ništa drugo nego obične tekstualne datoteke možete ih izrađivati u bilo kojem tekstualnom editoru pa čak i u najjednostavnijem Notepadu koji dolazi s Windowsima.

Umjesto tekstualnih editora, kao što je Notepad, možete koristititi vizualne editore za izradu web stranica kao što su Macromedia Dreamweaver ili Microsoft Frontpage. Vizualni editori web stranica se nazivaju i WYSIWYG editori. What You See Is What You Get

Sa WYSIWYG editorima nemate neku veliku potrebu za učiti HTML, ali svatko tko se želi imalo ozbiljnije baviti izradom web stranica mora naučiti HTML jer je HTML majka svih web stranica i sve počinje od njega.

Sve html stranice koje napravite moraju imati ekstenziju .html ili .htm (npr. mojastranica.html)

Za postavljanje web stranice na internet, potreban vam je web hosting i neki FTP program. Preporu?amo besplatan FTP program pod imenom Filezilla. Pogledajte uputstva za rad za Filezilla programom sa nase partnerske stranice.

Sljedeći tutorijal: Elementi

_________________________

Autor ovog tutorijala: Gogy

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012