Opet flame war?
kecko Wrote:Previše je to različitih distribucija i uzalud se troše resursi (programeri).
Vidiš, programeri i dizajneri (barem većina, ima dosta kompanija koje imaju svoje plaćene programere koji rade full-time na linux kernelu, odnosno na onim projektima koji su njima od koristi a i imaš igrače kao što je Canonical) koji rade na tim projektima to rade zato što uživaju u tome, a ne zato što im je neko to rekao.
kecko Wrote:Konkurencija je prevelika među programima, a opet naprave neke stvari totalno nelogično, prvenstveno mislim na gnome...
Otkad je konkurencija loša stvar :\ Šta je nelogično kod njega?
kecko Wrote:Kad se sjetim njihovog file browsera i njegove bisere još od prije godinu dvije bude mi smješno.
Ne pričamo o Windowsu, godina-dvije u linux svijetu je ogroman vremenski period. Za toliko vremena izađu četiri release-a Ubuntu-a ako se ne varam.
Koristim Linux već četiri godine (kol'ko se ja sjećam) i sad mogu reći da definitivno smatram da je to po mom mišljenju superiorniji os. Koristim ga za posao, faks i sve ostalo osim što ponekad zaigram neku igricu na Windowsu. Doduše ne preferiram Ubuntu i uvijek sam imao neke probleme sa njim. Imam osjećaj da ga nikad ne ispoliraju do kraja prije nego što ga izbace. Koristim Archlinux na desktop mašini i Debian na laptopu. Što se tiče instaliranja linuxa i podešavanja, to treba da rade osobe koje su sposobne za to ili osobe kojima je zanimljivo da sami nauče kako će to uraditi — isto kao na windowsu. Uvijek ima onaj momak ili cura koja čitavoj familiji "popravlja" računare. Pošto sam to rekao, ipak mislim da je za kranjeg korisnika lakše instalirati i podesiti Ubuntu nego Windows. Makar su svi potrebni driveri spremni za instalaciju odmah nakon instalacije samog sistema. Nema petljanja po Internetu i traženja drivera. Ne znam za druge, ali meni je instalacija recimo Debiana uvijek bila ugodnija nego instalacija Windowsa. Po meni trenutno jedini razlog zbog kojeg mi Linux ne bi odgovarao je ako igrom slučaja budem vezan za Microsoftove tehnologije kao što je .NET. Ali ne vidim razlog što bi ikada bio
I da, što se tiče drivera, problema sam imao samo sa grafičkom na laptopu. I to zato što je proizvođač (Nvidia ja mislim) prestao podržavati moju grafičku u svom propriety driveru. Što se tiče ostalih periferija, imao sam više sreće nego sa Windowsom. Windows 7 zauzme nekih 16GB kada se instalira ali ne dođe sa driverima za integrisanu zvučnu karticu ili driverima za usb kablovski ili adsl modem...