suad Wrote:kecko Wrote:Inače u ovoj tablici postavi index na kategorija_u_kategorij, potreban je :)) Preporučio bi potpuno izbjegavanje myISAM table enginea i korištenje neke bolje baze od mySQL, a ako je već mySQL u pitanju onda innoDB i korištenje relacija.
možes li mi reći kako da stavim index, i koje imaju bolje baze od mysql besplatne?
Ovisno što trebaš, ali dobro malo sam pretjerao

za tih par redova nema potrebe za mijenjanje baze, pa čak i bez indexa će raditi poprilično brzo...
Mysql je odličan DBMS, ali myIsam table engine ne podržava relacije, viewove i ostale 'naprednije' opcije, dok sam čuo puno ljudi da imaju problema sa innoDB table engineom. Za sad se još drži MySQL-a i myISAM-a ovdje stvarno nema potrebe za nečim više...
Baš ću isprovjeravati koji sve table engine-i postoje s mysql-om i njihove karakteristike...
Što se tiče kako nešto napraviti u mysql-u smatram da je manual najbolji :))
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/m...dexes.html
Jednako važnim smatram i da saznaš što u stvari jest index... Makar ovdje u tvojem primjeru se to neće moći osjetiti jer to je jako malo podataka... sve što je ispod nekoliko desetaka tisuća redova je jako mala sića podataka...