bok!
zanima me kako mogu ispisat slova abecede(nije bitno jeli nasa ili eng). znaci da mi pise "a b c d e f g h ....... z" jel postoji kakva mogucnost da se to napravi u for petlji?
hvala. ajde da jos nesto pitam. jel moguce kako napraviti matricu ili nesto slicno s tim da biras sto da ispisujes. nisam bas radio s matricama pa neznam. dakle ustvari ja bih zelio napraviti ovu tabelu(attachment) i da upisem 2 slova, jedno koje se cita iz prvog stupca a drugo koje se cita iz prvog retka, tamo gdje se oni sjeku(njihove koordinate) cita se 3 slovo koje se ispisuje na ekranu.
This post was last modified: 06-06-2007 10:15 PM by Mats17.
Možeš to napraviti tako da koristiš dvodimenzionalnu char matricu.
Code:
char matrica[22][22]; // 22 = broj različitih slova
E sada, pretpostavljam da si učitavanje riješio (ako nisi ili nemaš uopće ideje kako napraviti pitaj).
Bitno je da si svakom slovu dodijelio njegovu numeričku vrijednost, ili jednostavno koristiš već predefiniranu ASCII vrijednost. Sada kada su ti sva slova indeksirana (a = 0, b = 1, c = 2, ..., z = 22), lako ti je izvući traženo slovo iz matrice, i to:
Code:
char slovo = matrica[r][s];
,
gdje su ti r i s varijable koje predstavljaju ona unesena slova, tj. red i stupac.
greska:
expected `}' before '{' token
invalid conversion from `char' to `char*'
expected `,' or `;' before '{' token
expected unqualified-id before '{' token
i tako za svako slovo
greska:
`e' was not declared in this scope
expected `}' before '{' token
expected `,' or `;' before '{' token
ovako da sad odmah napisem sto hocu da prog radi pa vam mozda dode neka ideja kako lakse napravit.
unos su 2 rijeci(nema veze koliko je koja duga)
iz obje rijeci se uzima prvo slovo. iz prve rijeci to slovo se trazi u 1retku a iz druge rijeci to se slovo trazi u 1 stupcu. ono 3 slovo se ispisuje. sada se ide na 2 slovo prve rijeci i 2 slovo druge rijeci i opet isti postupak.
EDIT: evo, malo sam citao o dvodimanzionalnoj matrici i promjenio kod. znaci, sada iza svakog retka ide zarez i nakraju ; ali sve jedno mi izbacuje gresku:(
This post was last modified: 07-06-2007 11:55 AM by Mats17.
napokon sam uspio ispisati ovu tablicu:) e sad nemam ideje kako bih uopce mogao iz prva 2 slova dobiti 3. mislim imam ideju ali nemam pojma kak to izvest.
mogao bih npr. kad se upise rijec ocitat prvo slovo(neznam kako), ta slova pretvorit u kooordinate(niti to neznam) i onda iz koordinata procitat 3 slovo(ovo mislim da znam).
Slova sa tastature može učitati pomoću funkcije getc(), a broj iz slova možeš izvući tako da od numeričke vrijednosti unesenog znaka oduzmeš 65 (pod uvjetom da smiješ unijeti samo mala slova).