Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poredjajmo redosljed radnji
Author Message
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #1
Poredjajmo redosljed radnji
Neke stvari jednostavno ne mogu da shvatim. Molila bih nekoga da mi prosto poredja redosled radnji. Znam da u postovima ima dobrih objasnjenja ali niko da se potrudi da pocetnike uputi u sled radnji. OK, jasni su mi oni bas najjednostavniji pojmovi tipa MC, button, layer, itd. Pod sled radnji mislim na nekoliko osnovi i to:

- pocinje se izrada i odredi se velicina stagea
- na samom stageu napravi se recimo MC i on se nalazi u layeru po defaultu, i njega mogu nazvati po svom izboru.
- mogu uci u isti taj MC i u njemu praviti novi MC i opet u njemu novi MC, itd.
- onda, recimo, napravim novi layer, dam mu neko ime, i na njemu krenem izradu recimo novog MC ili buttona i tako u nedogled.....

I sada tu se nanize nekoliko layera. Jedan odvojim za actions i on biva koristen za sve AS naredbe (to je naravno NAAAAJVECI problem jer ne mogu da ga shvatim i postajem vrlo nervozna jer, naprosto, ne moze da mi se to poredja u glavi kako treba). Razgovarala sam sa nekima, koji dobro poznaju Flash i samim tim AS drze u malom prstu, koji kazu da im je, mimo svog fakultetskog obrazovanja, u koji i ja spadam (ovo napominjem ne iz razloga da bih nekog pocenjivala, vec da mi ucenje nije strani pojam), trebalo dve godine da ga shvate. Ne mogu da verujem da mi to toliko tesko leze u glavu. Mislim da mi treba samo pravo objasnjenje za spajanje pojmova i da ce tada krenuti klupko da se odmotava u pravom smeru.

Dakle da nastavim:

Dosla sam do nivoa da sada moj fla file ima nekoliko layera. Krstareci po netu naisla sam na, naizgled, jednostavnu skriptu za postavljanje buttona za muziku. OK, kazem sebi, ajde da sad to uradim. I sta sada? Uputsvo kaze napravi MC-a, pa onda buttone, itd. u prvi frame stavi akciju stop() ......

OK, ali kako?

SADA DOLAZE KONKRETNA PITANJA:

Sada, kada imam vise layera u time lineu, treba da otvorim jos jedan i nazovem ga, recimo sound? Onda u njemu napravim MC i smestim ga (manualno) na mesto u stranici gde zelim da mi bude vidljiv u krajnjem filmu? Taj MC nazovem soundOff? Onda udjem u taj MC sound Off i u njemu napravim novi MC kojeg nazovem sound On?

Eto, te mi stvari nisu jasne. Predpostavljam da ako mi neko objasni kako to treba da uradim, da cu onda istim sistemom moci raditi ostalo.

Zaista bih molila nekoga da uskoci i konacno mi (nam) objasni kako da to uradim.

Sigurna sam da ce mi prvi priskociti u pomoc oriobilly, ali gde su ostali? Javite se, jer i oriobilly je fazi ucenja, mada mnogo iznad mog znanja.

Ako niko ne zeli pomoci, OK, bar da znam. Potrazicu pomoc na nekom drugom forumu, da ne bi Vas zamarala.
09-03-2008 01:37 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #2
RE: Poredjajmo redosled radnji
Evo ti brzog rješenja.Samo da pogledaš kad več vidim da si on-line


Attached File(s)
.rar  sound.rar (Size: 172 KB / Downloads: 4)

Divno je biti nekome nešto !!!
09-03-2008 02:26 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #3
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Ma ne oriobilly, imam takvih resenja zaista mnogo. Radi se o ovom delu:

Quote:- Sada, kada imam vise layera u time lineu, treba da otvorim jos jedan i nazovem ga, recimo sound?
- Onda u njemu napravim MC i smestim ga (manualno) na mesto u stranici gde zelim da mi bude vidljiv u krajnjem filmu?
- Taj MC nazovem soundOff?
- Onda udjem u taj MC sound Off i u njemu napravim novi MC kojeg nazovem sound On?

Eto...te mi stvari nisu jasne. Redosled radnji. Dakle, kako zapoceti dalje? Da ne bih ponavljala reci iz predhodnog posta, samo cu napomenuti da mi je bitno shvatiti te osnove - kako dalje?

Hajdemo ovako:

Pokusaj zamisliti situaciju da imas uradjenih nekoliko layera i sada zelis da postavis button za sound. Sta radis prvo? Napravis novi layer? Nazoves ga ''sound''? I sta onda. Napravis MC na njemu? Kakav? Prazan MC? Uzmimo kao primer crnu kockicu velicine 10x10 pixela i sta dalje? Udjem u MC duplim klikom? i tu pravim te layere koje si mi poslao ili one koje ja imam ili sta god vec?

Predpostavljam da ako mi neko objasni kako to treba da uradim, da cu onda istim sistemom moci raditi ostalo.
09-03-2008 02:16 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Maky Offline
Novi korisnik
*

Posts: 71
Joined: Feb 2008
Reputation: -4
Post: #4
RE: Poredjajmo redosljed radnji
ustvari kako sam ja tebe razumio ti zelis napravit soundbutton?
09-03-2008 10:50 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Morrissey Offline
Forumaš
***

Posts: 691
Joined: Mar 2007
Reputation: 13
Post: #5
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Maky opet nisi ništa razumio,u flashu ne postoji ništa kao što je SOUNDBUTTON.
I uopće,odkad ti znaš flash? Ne zbunjuj ljude opet.

Mina,možeš napraviti štogod želiš,samo budi sigurna da imaš taj sound fajl i jednostavno ga odvuci gdje želiš.

evo tutoriala čak
http://youtube.com/watch?v=dLfCBbkgJYY
09-03-2008 11:39 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #6
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Morrison, pre svaga hvala sto si se i ti ukljucio u pruzanje pomoci. Pregledala sam link koji si mi poslao. To je CS3 ja imam 8-cu, pa predpostavljam da se radi o AS3, dakle korak dalje u ucenju. Cini mi se da ne bih bilo ispravno, za sada, da se upoznajem sa razinom koju ima AS3. Moja pitanja su zaista jos elementarna. Navela sam sound kao primer (mada cu ga svakako i koristiti). Mene zanima tacan sled izrade iz razloga da, kada sam u fazi ucenja, ne preskacem niti jedan deo jer se u daljem radu, svako preskakanje i zaobilazenje oblasti ucenja, kasnije pokazuje kao problem. Hocu u samom startu da shvatim svaki moguci detalj i da mi nista ne promakne. Naravno, kreativnost i upotreba raznih mogucnosti koje pruza koristenje AS je individualna stvar i od toga kasnije i zavisi vizualni deo filma.
Mene, dakle, i sada zanima takav nacin ucenja. U koliko si pratio bar neke postove koje sam pisala, sigurna sam da si shvatio kojim putem idem. Treba samo pogledati koliko citanja ima post ''Početnici u Flashu''. To je pravi pokazatelj da nas ima mnogo koji zelimo uciti ali nema Vas mnogo koji nas zelite nauciti.
Zaista ti se zahvaljujem ako je tvoj predhodni post bio prvi korak koji pokazuje tvoju odlucnost da ces nam od sada koristiti za pomoc. Ne znam zasto se i drugi, iskusni clanovi ovog foruma sa visokom reputacijom koju i ti imas, ne ukljucuju. Da li su mozda nasa pitanja suvise jednostavna? Pa sigurno da su jednostavna. Ovaj topic je upravo tako i nazvan.
Molila bih te, ako si spreman da mi objasnis, kako da nacinim sledece korake.
Radi se o nastavku rada na nekom swf-u. Dakle, postavljeni su nekoliko layera u osnovnom time lineu i sada zelim da na tom swf-u i dalje radim. Kada zelim da postavim nesto novo (za primer sam uzela button za sound), kao prvo, napravim novi layer (medju vec ostalim layerima) i nazovem ga nekakvim imenom, recimo ''sound''. I sta dalje? Taj layer je sada prazan. Sta prvo izradjujem? Jedan MC velicine koja ce biti velicina tog buttona ili odmah sam button? Ako pravim MC a ne button, da li onda pravim MC zamisljene velicine u nekoj boji koja ce biti osnovna boja buttona (recimo, pozadina celog swf-a je crna a kockica 10x10 pixela je npr. bela)? Dakle, samo napravim jednu belu kockicu i sa F8 je kovertujem u simbol MC-a i nista vise u osnovnom layeru osnovnog time linea? Sada dupli klik na MC (bela kockica 10x10 pixela) i tu, u samom MC-u, stavljam one layere, recimo, koje mi je poslao oriobilly ili neku drugu varijantu kojih imam nekoliko a kojih sam skinula sa neta?

Molim te, potrosi malo svog slobodnog vremena i objasni mi (nam).

U napred zahvalna.
10-03-2008 02:01 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #7
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Evo da se malo pravim pametan.
Mislim da neču pogrješiti ako kažem da je teško pomagati početnicima s tako šarolikim pitanjma, i teško je dati odgovor kada nema konkretnog pitanja.Da si recimo pitala: imam suond na stage-u i molim Vas da mi pojasnite kako da ga uključim i isključim to je rješeno sa 4 reda AS.Ovako mislim da tapkaš u mraku jer barem koliko sam ja shvatio stvari u Flashu se mogu riješiti na više načina i teško je reči koji način je pravi.Isto tako je teško reči koji redeosljed i način učenja je pravi.
Ako želiš učiti ispočetka " po nekom planu i programu " trebala si se upisati na nekakav tečaj,jer mislim da na ovom forumu nisu Učitelji Flasha koji če s tobom prolaziti nastavmi plan i program,več znalci Flasha koji če ti pomoči riješiti problem kada na njega naiđeš.
Za sve koji to žele ponovo ču uploadati skenirane knjige: Flash 8 AS i Flash 8 praktične vježbe pa ako netko želi učiti neka PM zatraži linkove.
Tu je po nastavnim cjelinama sve lijepo objašnjeno, čak imaju i source fajlove za vježbu i neke video tutorijale.
Zbog stiske s ADSL Brandwitom večeras ču uploadati samo skenirane knjige i program u kojem je skenirano da bi se moglo pregledavati, a iduči mjesec i ostalo.
Nadam se da ču na taj način pomoči Mini i svima koji žele ućiti Flash.
Ako netko nema ADSL i ima problema s skidanjem možemo se dogovoriti i da im pošaljem na DVD-u.
Knjige su na Latiničnom Srbskom jeziku, znači i Hrvatima razumljive koji ne vladaju s Engleskim.

Pozz Palac-gore

Divno je biti nekome nešto !!!
(This post was last modified: 11-03-2008 01:01 AM by oriobilly.)
11-03-2008 12:58 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #8
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Evo mene da se malo ubacim(nisam pročito sve odozgora jer sam umoran ko pas).

Evo primjer kako napravit recimo sound on/off button s nekakvim(recimo kako bi ja to napravi) redosljedom izgradnje.

1. Otvorio bih novi fla i snimio bih ga pod imenom soundOnOff.fla. Sad postoje dvije varijnte korištenja zvuka:
- embedan zvuk u library-u: importiro bi zvuk i u linkage menu(desni klik na zvuk u library-u) bi označio bih export for actionscript i dao zvuku neko jednostavno ime tipa loop. Ovaj način se koristi ako koristiš zvukove na gumbima i razne efekte čija veličina fajla ne utječe previše na veličinu swf fajla

- Pronađem mp3 fajl i stavim ga u isti folder gdje mi se nalazi fla i swf fajl. Ovaj način se obično koristi ako se koristi muzika na sajtu pa se fajl posebno loada tj swf je loadan nekom normalnom brzinom.

2.Sad bi si napravio leyere koje ću koristit(naravno u većem projektu neznam konačan broj layera). U ovom slučaju trebam 3 layera :
- actions layer - tu ću stavit sav kod koji koristim
- layer s gumbom on: napravio bi grafiku koja bi predstavljala gumb on i tu grafiku bi pretvorio u movieclip i nazvo bi ga on_btn i dodijelio bi mu instance name(u properties panelu) on_btn
- layer s gumbom off: isti postupak ko kod on gumba(čitaj movieclipa) samo naziv bi bio off_btn

3. Pošto si napisala da imaš primjere koda onda netrebam pisat(ako treba napisat ću) ali u trećem koraku pišem kod.
Tako bi napravio swf u kojem su jedino on i off gumbi.

Kod weba imo bi i movieclip u kojem su dva layera na jednom bi bio on a na drugom off gumb i onda bi s main timelina kontroliro te gumbe koji se nalaze unutar posebnog movieclipa(unutar njega su dva layera s gumbima on off). Ovo se koristi za lakše pozicioniranje on i off gumba s dvije linije koda(x i y ) dok da ih imamo na main timelineu morali bi napisat 4 linije koda(uf šta sam si ušparo pisanjaHappy).

Nadam se da je ovo bilo od pomoći.

E sad šta se tiče učenja actionscripta pošto si početnica odmah bi ti preporučio učenje AS-a 3.0 jer su neke stvari puno logičnije napravljene i sam flash player je brži. Ako se gleda as2 swf u flash playeru 9 podiže se poseban engine koji renderira swf na enginu flash playera 8, a ne na brzom enginu radi kojeg se zove flash player 9.


EDIT: Sad sam se sjetio. Ja izbjegavam button u flashu. Ako trebam napravit gumb grafiku stavim u movieclip i kodom radim gumb(dodajem movieclipu rollover, rollout, click evente pa on postaje button)

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
(This post was last modified: 11-03-2008 01:59 AM by hamferus.)
11-03-2008 01:33 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #9
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Hvala hamferus sto si se i ti ukljucio. Primetila sam, u nekim drugim topicima da si, uglavnom, ti taj koji se pojavljujes kada se sve ''zamrsi'' i resavas probleme. To se, priznajem desilo i u mom slucaju. Znala sam da je to sto pitam banalna stvar i zato me je cinila vrlo nervoznom. Dao si mi podatak koji mi je, mozda, bio kljucan. Niko nije predlozio da se napravi poseban fla file i onda se on importira u main fla. Nisu mi, iskreno bile jasne te relacije.
Dakle, zakljucak. Jedan osnovni fla file moze da ima, (ili je cak to i normalna procedura?), vise fla fileova koji dobijaju svoje mesto medju layerima osnovnog time linea. Drugim recima, jedan layer - jedan fla file. Naravno, to ne mora biti praksa. Takav import u main fla i otvaranje jednog posebnog layera za njega, moze da sluzi, sem recimo u ovom slucaju sa soundom, i u ideji da se ima slideshow, tako sto slideshow napravim u posebnom fla fileu i importujem ga u jedan poseban layer na osnovnom time lineu? Dobro sam shvatila?

Ne bih vise da kompliciram svoj pocetak, pa bih te samo zamolila da mi odgovoris da li sam u pravu.

I jos nesto. Kada si rekao da ti, u praksi, izbegavas buttone u flashu, i funkciju istog izradis u MC-u, sta mislis o ovoj varijanti sounda kog sam skinula sa neta jer mi se cinio naj logicniji (ne ulazim u izgled istog jer mi se ne svidja, ja bih to uradila mnogo kreativnije (sto cu i uraditi)).

Molila bih te da ostanemo u kontaktu jer bih volela da imam nekoga ko mi (nam) moze pomoci kada se nadjem pred problemom.

P.S.
postavila sam i jedan word file u kom je dato objasnjenje izrade. Neke stvari mi nisu jasne i njih sam, u samom wordu, oznacila zelenom bojom. Ako ti ne predstavlja problem, objasni (nam) to.

Hvala i pozdrav

EDIT:
Ma odmah podpitanja:
1. actions layer moze da bude samo jedan i da se nalazi medju osnovnim layerima ili se moze praviti jos jedan actions layer, u nekom layeru, koji ce
se odnositi za potrebe akcija tog layera?

hamferus Wrote:Sad sam se sjetio. Ja izbjegavam button u flashu. Ako trebam napravit gumb grafiku stavim u movieclip i kodom radim gumb(dodajem movieclipu rollover, rollout, click evente pa on postaje button) //Ovo je jednostavniji i bolji nacin?


Attached File(s)
.zip  sound.zip (Size: 224.3 KB / Downloads: 1)
.doc  objasnjenje.doc (Size: 34 KB / Downloads: 1)
(This post was last modified: 11-03-2008 02:56 PM by Mina.)
11-03-2008 01:14 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #10
RE: Poredjajmo redosljed radnji
Evo jedan brzinski odgovor jer si me krivo shvatila. Zip i doc ću pogledat kasnije pa ću ti odgovorit na to jer moram ić sad van a tek sam došo doma.

Točke od 1 do 3 su primjer kako bi napravio on off gumb za testiranje( učenje) da vidim dal radi. Kad bi ga stavio u web stranicu napravio bi u index.fla(fla fajl naslovnice) layer koji bi se zvao muzika i na njemu bi napravio movieclip koji bi imao dva layera u sebi na kojima bi se nalazili moviclipovi koji sadržavaju grafike za on i off gumb. Ja osobno izbjegavam importiranje fajlova u main.fla. Jedino šta loadam(importiram) su swf-ovi sekcija na stranici(recimo ako imam vijesti na stranici napravio bi fla za vijesti i njegov swf bi loadao kad bi netko kliknuo na gumb vijesti).

Šta se tiče actions layera treba ti samo jedan po fla fajlu jer sav kod za cijeli fla pišeš na jednom layeru i na tom(actions)layeru nema grafike samo kod. Taj layer je obično zaključan da se nebi slučajno stavila neka grafika na njega i nalazi se na vrhu ili dnu timelina(nije važno di stoji)

Kad ja radim web imam index.fla i u njemu recimo imam actions layer za kod cijelog indexa(tu zna bit od 1 do 1000 linija koda ovisno o stranici,pr. na stranici za mamu ima malo manje od 1000 linija) onda recimo imam layer na kojem se nalazi navigacija, pa imam layer na kojem se nalazi on off gumb za muziku, onda imam layer na kojem se nalazi nekakav "holder" u koji učitavam dijelove stranice ovisno o gumbu koji se klikne u navigaciji. Naravno to nemora bit konačan broj layera jer svaka stranica ima drukčiji sadržaj.

Nadam se da sam bio malo jasniji, a ovo drugo bum pogledao kasnije kad dođem doma.

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
11-03-2008 07:42 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)