Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dinamično text polje
Author Message
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #1
Dinamično text polje
Poštovanje !

Dali se može napraviti u Flashu da se dinamično text polje miče po stege-u??
ili da se text koji se učitava u njega miče s desna na lijevo.Naime trebao bih nešto takvo za Mp3 player koji pravim i želio bih da mi se naziv pjesme koja se reproducira ( koja se učitava iz xml fajla) miče s ljeva na desno unutar nekog polja.Pojavljuje se s desne strane toga polja,ide prema ljevom,nestaje i kada nestane ponovo se pojavi s desne strane.

Dali se tako nešto radi na način da se to dinamično polje pretvori u _mc i onda se napravi animacija tako da se napravi maska na kojem dijelu bi taj text bio vidljiv ili se to može napraviti pomoču AS ??? Eek Hmmm

Divno je biti nekome nešto !!!
14-02-2008 04:52 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #2
RE: Dinamično text polje
oriobilly Wrote:Dali se tako nešto radi na način da se to dinamično polje pretvori u _mc i onda se napravi animacija tako da se napravi maska na kojem dijelu bi taj text bio vidljiv ili se to može napraviti pomoču AS ??? Eek Hmmm

Sam si si odgovorio na pitanje jer se to baš tak i radi. Ti si piso kako bi to napravio na timelinu, al isti princip ti je s AS-om.

Naparviš mc u kojem ti je tekst i maskiraj taj mc, a onda pomiči tekstualno polje po x osi da bi dobio željeni efekt.

Ak zapneš postaj kod pa bum ti pomogo.

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
14-02-2008 02:23 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #3
RE: Dinamično text polje
Ne uspjeva mi nikako.Možda je problem što se naziv pjesme koji trenutno svira dinamično učitava iz .xml fajla???
Dinamično text polje sam pretvorio u _mc i dao mu ime klizi_mc.Kada u tome _mc napravim motion tween onda mi je polje s textom vidljivo samo u prvom i zadnjem fremu.I opčenito mi nikako ne pokazuje kretanje kada rukom povlačim fremove po timeline-u.

Dok mi se naziv pjesme učitava u statično polje sve je OK,ali hada probam to polje animirati onda ne radi nikako ???

Evo koda za statično polje :

Code:
stop();
playlist = new XML();
playlist.ignoreWhite = true;
playlist.onLoad = function(success) {
    if (success) {
        _global.songname = [];
        _global.songband = [];
        _global.songfile = [];
        for (var i = 0; i<playlist.firstChild.childNodes.length; i++) {
            _global.songname[i] = playlist.firstChild.childNodes[i].attributes.name;
            _global.songfile[i] = playlist.firstChild.childNodes[i].attributes.file;
            trace(songname[i]+"  "+songfile[i]);
        }
    }
    _root.createEmptyMovieClip("sound_mc", 1);
    _root.sound_mc.sound_obj = new Sound();
    _global.song_nr = random(songfile.length);
    _root.sound_mc.songStarter(songfile[song_nr], songname[song_nr]);
};
MovieClip.prototype.songStarter = function(file, name) {
    this.sound_obj.loadSound(file, true);
    this.onEnterFrame = function() {
        if (this.sound_obj.position>0) {
            delete this.onEnterFrame;
            this._parent.display_txt.text = name;
        } else {
            this._parent.display_txt.text = "loading...";
        }
    };
    this.sound_obj.onSoundComplete = function() {
        (song_nr == songfiles.length-1) ? _global.song_nr=0 : _global.song_nr++;
        _root.sound_mc.songStarter(songfiles[song_nr], songname[song_nr]);
    };
};
btn_play.onRelease = function() {
    this._parent.sound_mc.songStarter(songfile[song_nr], songname[song_nr]);
};
btn_stop.onRelease = function() {
    this._parent.sound_mc.sound_obj.stop();
};
btn_fw.onRelease = function() {
    (song_nr == songfile.length-1) ? _global.song_nr=0 : _global.song_nr++;
    _root.sound_mc.songStarter(songfile[song_nr], songname[song_nr]);
};
btn_rev.onRelease = function() {
    (song_nr == 0) ? _global.song_nr=songfile.length-1 : _global.song_nr--;
    _root.sound_mc.songStarter(songfile[song_nr], songname[song_nr]);
};
playlist.load("playlist.xml");

T sve radi OK,ali kako bi trebalo biti ako to dinamično polje pretvorim u _mc i dali ka trebam pretvoriti 2 puta u MC da bi ga mogao animirati ???

P.S Instance name od dinamičnog text polja je " display_txt " Palac-gore

Divno je biti nekome nešto !!!
(This post was last modified: 15-02-2008 02:54 AM by oriobilly.)
15-02-2008 02:51 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #4
RE: Dinamično text polje
Pošto je dinamično tekstualno polje jesi embedo fontove u njemu? To je jedini razlog zašto ti nebi trebalo radit na timelinu.

Sad drugo pitanje. Zašto animiraš mc u kojem je text polje umjesto da animiraš direktno text polje unutar tog mc-a? (nisam dugo radio s timelinom ali ovo mi se nekako čini logičnije). Al nije ni loša tvoja ideja da napraviš mc unutar mc-a pa da animiraš mc s text poljem.

Treće pitanje. Dal planiraš ovaj mp3 loadat u neki drugi swf? Ako je odgovor da imat ćeš puno problema jer si dosta koristio root, al o tome kad rješiš trenutačni problem.

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
15-02-2008 12:12 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #5
RE: Dinamično text polje
Nisam ni sumljao u tebe.
1. Naravno da sam zaboravio enbedovati font i kada sam to uradio proradilo je.
2. Što se druge stavke tiče pokušavao sam na sve moguče načine ali nije uspjelo stoga sam mislio da se samo dinamično polje ne može animirati nego da se mora pretvoriti u MC,a i iz toga razloga što u sceni 1 imam samo jedan frem bilo mi je logično tu animaciju napraviti u MC.
3. Mislim da ovo treče meče biri problem jer ču taj Flash staviti u HTML dokument.

Sada su ponovo nastupili problemi :
U djelu koda :
Code:
MovieClip.prototype.songStarter = function(file, name) {
    this.sound_obj.loadSound(file, true);
    this.onEnterFrame = function() {
        if (this.sound_obj.position>0) {
            delete this.onEnterFrame;
            this._parent.klizi.display_txt.text = name;
        } else {
            this._parent.klizi.display_txt.text = "loading...";
        }
    };
Text pjesme koji se učitava u dinamično text polje pojavi se klizeči samo jednom i kada nestane više se ne pojavljuje.Ako dio koda :
Code:
//delete this.onEnterFrame;
Označim kao komentar tako da se ne primjenjuje onda se neprestano pojavljuje i nestaje,ali dali time ne remetim nešto u kodu jer mi se kada jedna pjesma završi ne počima svirati druga.Kako bi izgledao kod za tako nešto.Kako sada stanje stoji kada pjesma završi učita mi se nalov sljedeče pjesme u text poje ali sljedeča pjesma ne svira.
Može li pomoć za to ??? Confused ???

Divno je biti nekome nešto !!!
16-02-2008 02:12 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
hamferus Offline
Forumaš
***

Posts: 350
Joined: Jun 2006
Reputation: 8
Post: #6
RE: Dinamično text polje
Ako iskomentiraš delete.onEnterFrame onda ti se to događa zato jer on uvijek provjerava dal je pozicija veća od nule, pa ti pokaže ime pjesme i tako u krug. Dok ti ta linija zaustavlja enter frame funkciju odmah čim je pozicija fajla veća od nula,tj. kad je file počeo svirat i više ju ne pokreće dok se ne loada drugi fajl.

Šta se tiče prelaska na drugu stvar zipaj mi fla i xml (mp3 netreba) jer gledajući u kod koji si posto nevidim nikakvu grešku, pa da pogledam malo bolje i da mogu testirat.

Ako ćeš swf samo koristit u html-u a ne u nekom drugom swf fajlu onda ti root nebi trebo bit problem.

PHOTO - http://www.hamferus.com
VIDEO - http://www.metacafe.com/f/channels/hamferus/
RC WORLD - http://rcfanatic.blogspot.com
FLASH TUTORIJALI - http://blog.hamferus.com
(This post was last modified: 16-02-2008 02:55 PM by hamferus.)
16-02-2008 02:53 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #7
RE: Dinamično text polje
Hvala na pomoči, ali uspio sam pronači grešku ili barem tako mislim.U dijelu koda:

Code:
this.sound_obj.onSoundComplete = function() {
        (song_nr == songfiles.length-1) ? _global.song_nr=0 : _global.song_nr++;
        _root.sound_mc.songStarter(songfiles[song_nr], songname[song_nr]);

Potkrala se greška u što bi Amerikanci rekli "spelovanju" umjesto "songfiles" treba biti "songfile"
Ako opet bude pravilo probleme eto mene opet
HVALA

Divno je biti nekome nešto !!!
19-02-2008 01:26 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
hrvojeb Offline
Novi korisnik
*

Posts: 6
Joined: Jan 2008
Reputation: 0
Post: #8
RE: Dinamično text polje
Mi smo u firmi za neki projekt radili i mp3 player unutar flash interaktivnog cd-a.
E, sada, zašto to spominjem?
Zato jer se ime pjesme i autora koje se pojavljivalo u playeru nije vuklo iz xml-a nego ravno iz ID3 taga ako se ne varam.
Kako?
Pojma nemam, ali je radilo i bilo je kul.
;-)
13-04-2008 01:40 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)