Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Početnici u Flashu
Author Message
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #11
RE: Početnici u Flashu
U jednostavnim stvarima ču pokušati pomoći, a za kompleksnije stvari tu ste Vi Palac-gore, a što se iptnika tiće uskoro stiže nekoliko njih Hammer

Divno je biti nekome nešto !!!
24-02-2008 11:58 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #12
RE: Početnici u Flashu
Mozda glupo pitanje a mozda i nije, sta predlazete: da se text upisuje direktno (u MC?) ili ucitava iz externog txt filea?
24-02-2008 08:41 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #13
RE: Početnici u Flashu
Zavisi kakav je text,ako je dinamičan, ili ga je potrebno češče mijenjati naravno da je bolje učitavanje iz externog fajla samim time što nije potrebno ništa mjenjati u .swf fajlu da bi se promjenio neki text na stranici. Dobra navika je da se čak i linkovi na buttonima ne upisuju u sam MC nego se prilikom kreiranja funkcije nekog buttona upisuju u AS.Tako da kada dodaješ kakav button ili mjenjaš naziv na njemu ne moraš posebno ulaziti u svaki MC nego u AS promjeniš njegov sadržaj.

Moje mišljenje: Externi fajl za veće texstove i AS za ostalo.

Divno je biti nekome nešto !!!
(This post was last modified: 25-02-2008 01:21 AM by oriobilly.)
25-02-2008 01:20 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #14
RE: Početnici u Flashu
Kako napraviti ovo:
Prva slika oznacava meni, a druga meni (sa linkovima) kada se na nju stavi mis.


Attached File(s) Thumbnail(s)
   
25-02-2008 08:29 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #15
RE: Početnici u Flashu
Samo da se javim da te nismo zaboravili.Nisam bio kod kuče, neko vrjeme pa odgovor malo kasni.Probao sam nešto jutros napraviti ali sam umoran pa malo teže ide.Danas popodne ti javim rješenje .U pitanju nisi navela kuda vodi link? Na frem u time line ili na URL ?

Divno je biti nekome nešto !!!
27-02-2008 04:22 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #16
RE: Početnici u Flashu
oriobilly Wrote:U pitanju nisi navela kuda vodi link? Na frem u time line ili na URL ?

uf... to je samo ideja, koju bih volela da imam za nesto sto radim, ali kada si vec spomenuo, frame, time line, URL... do toga, u ucenju Flasha jos nisam ni stigla. Iskreno, ono gde sam do sada radila i sto dobro poznajem je samo Front Page:( dakle, za formiranje krajnjeg swf filea mi jos treba mnogo, jer ne znam ni kako da spojim vise swf fileova u jednoj prezentaciji (da li je za link potrebna cela putanja URL-a u smislu http://....... ili ne) sve to jos ne znam. Pa, ako ti ne bi predstavljalo problem, objasni mi razloge linka ka frameu, time lineu, URL:)

Sorry, samo tako mogu da naucim:)

jos jednom, hvala na strpljenju.
27-02-2008 03:04 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #17
RE: Početnici u Flashu
Evo napravio sam ti nešto da pogledaš,osobito AS jer je u njemu sva mudrost oko kretanja po time line-u, fremovima,učitavanja drugog swf fajla u postoječi swf i pozivanja URL-a.Malo pogledaj pa ako nešto neshvataš Confused pitaj.
.rar  nešto.rar (Size: 559.25 KB / Downloads: 11)

Divno je biti nekome nešto !!!
28-02-2008 04:16 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #18
RE: Početnici u Flashu
e, pa sad idem da sve to ucitam u moj Flash, i mudrujem:)
javicu se sigurno jer mi je u osnovi ideja da se, ta siva podloga u ovom slucaju, otvara u poziciji koji sam navela (u odnosu na crticu sa leve strane). Predpostavljam da je dovoljno samo pomerit sivi objekat i resiti problem. Cela problematika bi se odvijala u potpuno drugom pravcu u odnosu na tvoj, mislim na putanju linka, ali hvala ti, zaista mnogo, na trudu koji su ulozio za mene:)
28-02-2008 01:14 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Mina Offline
Novi korisnik
*

Posts: 27
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #19
RE: Početnici u Flashu
evo jos dva pocetnicka pitanja:

1. da li ce zadavanje komandi u time line-u uticati na velicinu swf-a u odnosu na zadavanje istih u AS?
2. kako spajati niz swf-a u jednu celinu?



p.s.
bice jos glupih pocetnickih pitanja:(
28-02-2008 10:40 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
oriobilly Offline
Redoviti posjetitelj
**

Posts: 288
Joined: Jan 2007
Reputation: 5
Post: #20
RE: Početnici u Flashu
Ne razumijem na što misliš pod zadavanjem funkcija u TimeLine-u.Funkciju ne možeš zadati u TimeLine-u nego u KeyFrame AS Layera ili u AS odabranog objekta.
Pretpostavljam da misliš na poziciniranje i kontroliranje objekata samo pomoču AS.Vjerovatno je težina .swf fajla manja ako se radi na taj način, ali ni sam AS ne mora da bude u .swf fajlu več može da bude i u zasebnom AS fajlu i onda ga samo poziva odnosno "includuje" .swf fajl.

Što se tiče spajanja više .swf fajlova u jedan pretpostavljam da se radi o učitavanju externog .swf fajla u glavni .swf , a to se radi sa naredbom " loadMovieNum( , , ,);" U 3 navedena polja treba upisati
1. URL externog swf fajla
2. level odnosno nivo na koji če se ušitati swf fajl recimo "level2". Glavni swf je po Defaultu učitava na "level0" (level nula ).Ako se externi swf učita na level0 glavni swf više nije vidljiv,ali ako se učita ne neki drugi level na mjestima gdje nema ništa u externom swf bit če vidljiv glavni swf.
Naprimjer u glavnom swf napraviš izbornik koji če kontrolirati učitavanje externih swf fajlova na različite levele.
3. Method

Primjer:
dugme1_btn.OnPress = function() {
loadMovieNum(externi.swf,level2);
}

Drugi način ušitavanja externog swf fajla je sa "loadMovie" gdje treba zadati:
1 Url
2 Target
3 Method

Znači napravi se prazni MovieClip,dade mu se InstanceName i externi swf se učita u njega, AS se taj prazni MovieClip pozicionira na stageu.

Primjer:
dugme1_btn.OnPress = function() {
loadMovie(externi.swf,prazni_mc);
}

Divno je biti nekome nešto !!!
05-03-2008 03:19 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)