Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Savjeti za izradu web stranica
Author Message
Gogy Offline
____
*

Posts: 2,379
Joined: Feb 2006
Post: #1
Savjeti za izradu web stranica
Ako ste početnik a se odlučili za izradu web stranice bilo bi dobro da pročitate ove savjete kako biste poboljšali kvalitetu, preglednost i profesionalnost vaših stranica.

Evo nekoliko savjeta:

Optimizirajte grafiku na stranici
Što vaše slike budu "teže" u kilobajtima to će se vaše stranice sporije učitavati surferima. Iako već polako većina prelazi na brže veze, kao što je ADSL, dobro je imati stranicu koja će se brzo učitavati jer je još uvijek mnogo onih koji koriste obične 56k modeme.

Istraživanja pokazuju kako prosječan surfer ima strpljenja čekati samo 7 sekundi da se stranica učita, ako se ne učita u roku od 7 sekundi surfer odlazi sa stranice i vjerojatno se više nikad ne vraća. Takva su istraživanja.


Flash
Izbjegavajte previše flasha na vašim stranicama. Flash je vrlo lijep ako ga se koristi u umjerenim količinama i ako je dobro napravljen. Čak i čitave stranice napravljene u flashu znaju biti vrlo atraktivne i lijepe, ali ako se zlorabi flash i neukusno ga nabacate na svoju stranicu posjetitelje će živcirati sporo učitavanje za ništa.


Linkovi
Linkove u navigaciji možete pomoću CSS-a odrediti da budu bilo kakvi (bold, italic, pocrtani, plavi bijeli svejedno je) bitno je samo da u navigaciji budu pregledni i svi isti. U tekstovima stranice je vrlo važno da posjetitelju date do znanja koje je link a koje nije. Tako bi bilo dobro da linkovi uvijek budu pocrtani. Ostale riječi i rečenice u tekstovima nemojte podvlačiti. Ako želite neki tekst naglasiti učitnite to tako da ga podebljate sa bold a ne velikim slovima ili nakošenim.


Veličina teksta
Standardna veličina teksta na web stranicama je 12. Mnogi korisnici računala imaju slabiji vid i nema potrebe da im još otežavate sa fontom 10. Također izbjegavajte ogromne fontove što smanjuje preglednost stranice i neukusno je.


Muzika na stranici
Ovo je totalno nepotrebno, neporfesionalno i iritirajuće za većinu surfera. Stranica će se puno sporije otvarati a ništa korisno nećete postići stavljajući muziku da svira.


CSS
Koristite CSS što je moguće više. Olakšat će vam život. Ne morate za svaki posebni element na stranici skoz iznova određivati prikaz. Definirate ga jednom u CSS fajlu i on vrijedi za sve.


Pozadina
Tekst mora biti lako čitljiv zato pazite kada odabirete pozadinu. Nitko neće čitati nešto ako je boja pozadine kričavo zelena i svjetlo plavi tekst. Najbolja kombinacija je uvijek crni tekst na bijeloj pozadini. Izbjegavajte šarene pozadine koje će odvlačiti pažnju surfera od sadržaja stranice.

Hosting i domena
Ako radite kvalitetnu web stranicu trebali biste uzeti plaćeni web hosting jer free web hosting obično nije toliko kvalitetan a i obično se uz njega dobivaju domene tipa http://www.vaseime.nekifreehosting.com što nije baš privlačno ime. Naravno da će surferi lakše zapamtiti vašu stranicu ako je domena http://www.vaseime.com

Jedna stvar koju morate znati, više ćete novaca potrošiti tražeći najbolji free web hosting koji nudi php, mysql bez reklama sa dovoljno bandwidtha i takve stvari nego da ste platili neki plaćeni hosting i bili sigurni da će sve biti uredu.

Kod odabiranja domene pripazite na sljedeće:
- izbjegavajte crtice u vašoj domeni
- izbjegavajte imena gdje se surfer može zabuniti ako nije baš najpismeniji npr. svijet i svjet.
- općenito izbjegavajte dugačke nazive i one koje nisu baš pamtljivi
- pobrinite se da je ime vaše domene lako izgovoriti i da ga može pročitati i napisati dijete od 7 godina i starac od 70 godina.


Reklame (banneri, pop-up prozori)
Budite umjereni sa reklamama na vašoj stranici. Nemojte natrpavati previše bannera i nepotrebnih sličica na vašu stranicu jer to samo otežava surfanje zbog silnih kilobajta koji se trebaju učitati. Radje napravite banner rotator i kod svakog refresha korisnik će vidjeti drugačiji banner.

Također pop-up prozore izbjegavajte koliko je god to moguće. Ako možete nemojte ih uopće koristiti. Jako živciraju surfere. Iako sada browseri uspješno blokiraju pop-up prozore ipak izbjegavajte postavljanje pop-up prozora na vašu stranicu.


Nastavit će se...

Pravila foruma | Twitter - Facebook - Google+ |
10-05-2006 11:11 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)