Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Web.config problem
Author Message
schmrz Offline
____
*

Posts: 567
Joined: Feb 2007
Post: #21
RE: Web.config problem
Aptana Web Studio, Zend Studio i PHP PDT su ok za razvoj PHP web aplikacija, slažem se da autocomplete nije na nivou onog kod VS-a, ali i sam si istaknuo razlog što je to tako. To su jabuke i kruške, nije isto pa ne mogu ni principi korištenja i dostupni alati biti isti. I opet se sve svodi na to šta tebi kao korisniku i tvojoj aplikaciji više odgovara. Samo sam rekao da to izlistavanje member varijabli i metoda instance nekog objekta (znači najobičniji autocomplete) ide bez problema pa ne moraš stalno gledati u bazu kao što si ti rekao. Interaktivno debugiranje (da se ide instrukcija-po-instrukcija iz razvojnog okruženja) web aplikacija se rijetko i radi, mada je podržano. Ja nisam nikada ni imao neku žarku potrebu za tim u web aplikacijama.

MySQL ima limit od 4096, MSSQL 1024 (wide table 30000), PostgreSQL 1600 kolona po jednoj tabeli što ne znači da je sasvim uredu da tabela ima velik broj kolona. Jedini problem sa velikim brojem kolona koliko ja znam je održavanje jedne takve tabele i napor/vrijeme potrebno da se shvati "šta je šta" u takvoj tabeli. Definitivno ima i slučajeva gdje tabela može imati veliki broj kolona a da je lako shvatiti "šta je šta", a ima i onih gdje tabela ima mali broj kolona ali nije lako shvatiti, ali to su (koliko sam ja primjetio) izuzeci.

Trebali bi češće imati ovakve rasprave, pogotovo kad bi bile u odgovarajućim threadovima He he

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
13-04-2011 03:00 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #22
RE: Web.config problem
(13-04-2011 03:00 PM)schmrz Wrote:  Aptana Web Studio, Zend Studio i PHP PDT su ok za razvoj PHP web aplikacija, slažem se da autocomplete nije na nivou onog kod VS-a, ali i sam si istaknuo razlog što je to tako. To su jabuke i kruške, nije isto pa ne mogu ni principi korištenja i dostupni alati biti isti. I opet se sve svodi na to šta tebi kao korisniku i tvojoj aplikaciji više odgovara. Samo sam rekao da to izlistavanje member varijabli i metoda instance nekog objekta (znači najobičniji autocomplete) ide bez problema pa ne moraš stalno gledati u bazu kao što si ti rekao. Interaktivno debugiranje (da se ide instrukcija-po-instrukcija iz razvojnog okruženja) web aplikacija se rijetko i radi, mada je podržano. Ja nisam nikada ni imao neku žarku potrebu za tim u web aplikacijama.
Gle te dvije stvari (bolji autocomplete i debug) meni je to dovoljno za prevagu, na kraju sve se svodi na to koliko dobro nešto radi i koliko vremena ti treba da to napraviš... Ove dvije stvari puno ubrzavaju stvar, je da nije čisto stvar do programskog jezika, ali...
Sljedeća stvar je pristup .NETu to sam već spomenuo, WCF, puno jednostavnija izrada višeslojnih aplikacija(pregled aplikacije (web/forms/reports), server(WCF...)) , gdje sve radiš u jednom alatu, jednom solutionu, jednom jeziku :))
Da se odmah razumijemo, zadnju stranicu za sebe, koja je bila dosta jednostavan cms, sam uzeo php i codeigniter, procjenio sam da mi više paše, ali da idem u neki veći projekt, pogotovo ako trebam imati više slojeva, bez trunke razmišljanja asp.NET MVC sa WCF-om.
(13-04-2011 03:00 PM)schmrz Wrote:  MySQL ima limit od 4096, MSSQL 1024 (wide table 30000), PostgreSQL 1600 kolona po jednoj tabeli što ne znači da je sasvim uredu da tabela ima velik broj kolona. Jedini problem sa velikim brojem kolona koliko ja znam je održavanje jedne takve tabele i napor/vrijeme potrebno da se shvati "šta je šta" u takvoj tabeli. Definitivno ima i slučajeva gdje tabela može imati veliki broj kolona a da je lako shvatiti "šta je šta", a ima i onih gdje tabela ima mali broj kolona ali nije lako shvatiti, ali to su (koliko sam ja primjetio) izuzeci.
Zato postoji description :)) Gle ionak imaš veliki broj polja, misliš da će biti čitkije ako prebaciš stupce u druge tablice, a po svoj logici trebaju biti u prvoj? Neće i samo si stvaraš upite kasnije sa JOINevima nepotrebno...
(13-04-2011 03:00 PM)schmrz Wrote:  Trebali bi češće imati ovakve rasprave, pogotovo kad bi bile u odgovarajućim threadovima He he
X
14-04-2011 08:16 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz Offline
____
*

Posts: 567
Joined: Feb 2007
Post: #23
RE: Web.config problem
Tebi više odgovara razvoj sa .NET-om, tu se osjećaš ugodnije, tu si najproduktivniji pa onda njega i trebaš koristiti jer mu ništa ne fali. Meni je manje-više svejedno i produktivniji sam sa onim tehnologijama sa kojim sam se u zadnje vrijeme više bavio, ali ako mogu da biram, rijetko ću izabrati zatvorenu platformu. Opet se sve svodi na to šta određenom projektu odgovara pa zatim šta korisniku* odgovara i to je sasvim uredu.

Što se tiče tablica, zavisno od projekta potreban je veći ili manji nivo normalizacije. Odgovarajuća normalizacija će uvijek rezultirati manje komplikovanom strukturom i smanjenoj redundantnosti podataka. To je jednostavno tako i mislim da je struktura baze zadnja stanica gdje treba biti lijen.

kecko Wrote:Gle ionak imaš veliki broj polja, misliš da će biti čitkije ako prebaciš stupce u druge tablice, a po svoj logici trebaju biti u prvoj?

Naravno da ne, samo što se rijetko dešava da je logično, efikasnije i jednostavnije da jedna tablica ima ogroman broj polja. Da budem jasan, ne kažem da apsolutno nikad ne treba praviti tablice sa velikim brojem kolona, samo kažem da je to rijetko pravilan izbor. Što se descriptiona tiče, moraš da imaš na umu da ti je za taj plan potrebno da imaš developera koji će se uvijek sjetiti da updejta description kada nešto promijeni na bazi podataka i da će taj description pridonijeti lakšem razumjevanju strukture a ne još dodatno zbuniti korisnika. Isto se odnosi i na komentare u kodu, ako pišeš komentare da bi objasnio za šta neka varijabla služi, bolje je toj varijabli dati neki razuman i opisiv identifikator koji će sam po sebi korisniku objasniti za šta je ta varijabla.

* U ovom postu "korisnik" se odnosi na samog developera koji koristi spomenute tehnologije/tehnike ali i druge developere koji nisu izvorno radili na tom projektu.

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
14-04-2011 01:16 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #24
RE: Web.config problem
(14-04-2011 01:16 PM)schmrz Wrote:  Tebi više odgovara razvoj sa .NET-om, tu se osjećaš ugodnije, tu si najproduktivniji pa onda njega i trebaš koristiti jer mu ništa ne fali. Meni je manje-više svejedno i produktivniji sam sa onim tehnologijama sa kojim sam se u zadnje vrijeme više bavio, ali ako mogu da biram, rijetko ću izabrati zatvorenu platformu. Opet se sve svodi na to šta određenom projektu odgovara pa zatim šta korisniku* odgovara i to je sasvim uredu.
Nisam nešto star, ali takav sam i ja bio pred nekoliko godina... Na početku sam bio i perfekcionist, ali s vremenom me prošlo i na kraju bitnija mi je produktivnost od razmišljanja dali je platforma otvorena/zatvorena, jer na kraju krajeva, na sam proizvod to ne igra nikakvu ulogu. Nemoj krivo shvatiti pa misliti da to govorim sad kao iskusniji, bolji ili što, ima puno ljudi kojima ta otvorenost odgovara i nakon desetljeća i desetljeća, ja to poštujem, svi smo različiti :)) Opet nemoj shvatiti krivo da mi kvaliteta nije bitna, je, ali ne onako perfekcionistički kao prije, radije izvažem od čega ću na kraju imati više koristi, nekog novog featura ili peglanja koda za neku minimalnu dobit.
(14-04-2011 01:16 PM)schmrz Wrote:  Što se tiče tablica, zavisno od projekta potreban je veći ili manji nivo normalizacije. Odgovarajuća normalizacija će uvijek rezultirati manje komplikovanom strukturom i smanjenoj redundantnosti podataka. To je jednostavno tako i mislim da je struktura baze zadnja stanica gdje treba biti lijen.
DEFINITIVNO. Baza mora biti dobro projektirana, to je možda i najvažniji dio aplikacije uopće. Broj kolona jednostavno ovisi od tablice do tablice i projekta do projekta, slažem se da je bolje da tablica ima manje stupaca, ali mislim da nikako ne treba razlamati tablicu na više njih, ukoliko logički to pripada jednoj tablici.

(14-04-2011 01:16 PM)schmrz Wrote:  Naravno da ne, samo što se rijetko dešava da je logično, efikasnije i jednostavnije da jedna tablica ima ogroman broj polja. Da budem jasan, ne kažem da apsolutno nikad ne treba praviti tablice sa velikim brojem kolona, samo kažem da je to rijetko pravilan izbor. Što se descriptiona tiče, moraš da imaš na umu da ti je za taj plan potrebno da imaš developera koji će se uvijek sjetiti da updejta description kada nešto promijeni na bazi podataka i da će taj description pridonijeti lakšem razumjevanju strukture a ne još dodatno zbuniti korisnika. Isto se odnosi i na komentare u kodu, ako pišeš komentare da bi objasnio za šta neka varijabla služi, bolje je toj varijabli dati neki razuman i opisiv identifikator koji će sam po sebi korisniku objasniti za šta je ta varijabla.

* U ovom postu "korisnik" se odnosi na samog developera koji koristi spomenute tehnologije/tehnike ali i druge developere koji nisu izvorno radili na tom projektu.
Dokumentiranje projekta je vrlo važna stvar, tu smatram malo veće projekte, kod malih to nije toliko važno, ali developer ukoliko ime stupca samo od sebe ne govori o čemu se radi jednostavno mora koristiti description i ne smije zaboraviti izmijeniti ga ukoliko je to potrebno, održavanje projekta koji nije dokumentiran je katastrofa.
20-30 kolona i nije neki veliki broj kolona, još pogotovo ako računaš da imaš i 5-6 fiksnih kolona za svaku tablicu...
Neke tablice jednostavno same po sebi jesu velike i tu se ništa ne može.
(This post was last modified: 14-04-2011 02:00 PM by kecko.)
14-04-2011 01:59 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz Offline
____
*

Posts: 567
Joined: Feb 2007
Post: #25
RE: Web.config problem
Nisam siguran da sam te dobro skontao, jel' kažeš da sam perfekcionista zato što radije biram otvorenu platformu nego zatvorenu ? Nema tu nikakvog razmišljanja, ili jeste ili nije. A ja ne bježim glavom bez obzira od .NET-a, kažem ti da ga koristim ako moram. Neću propustiti priliku da zaradim ili da se zaposlim negdje zato što koriste zatvorenu platformu. Nisam fanatik Namigivanje

Što se tiče tablica, govorimo jedno te isto. Ukratko: potrebno je samo koristiti zdrav razum i sve će biti ok.

Nemoj misliti da sam ovim osvrtom na komentare mislio da ne treba dokumentirati projekte. Dokumentacija je vrlo bitna. Sad radim na projektu za faks, znači 99% ću ja biti jedina osoba koja će raditi na njemu a opet je dokumentacija tu. Za frkija sam pravio nedavno aplikaciju za updejt one baze što je on spominjao na forumu i iako je projekat bio dosta mali, imao je dokumentaciju (doduše siromašnu jer je minijaturan projekat) jer pretpostavljam da bi se moglo desiti da će biti potrebne neke izmjene u budućnosti (btw, eto tu sam koristio .NET). Dokumentaciju treba pisati radi sebe, ako ne radi drugih. Ne pišem je samo ako se radi o nekom eksperimentalnom projektu kojeg ću zaboraviti ionako za par dana. Ali ako kolona nema opisivo ime, treba joj dati opisivo ime, a ne pisati description. Održavanje dokumentacije je bitno, ali ljudi smo pa će se uvijek dešavati da dokumentacije nije up-to-date sa kodom. Taj se problem svede na minimalne proporcije tako da se dokumentacije ne piše da bi se objasnila svrha svake varijable (ovo se može poistovjetiti sa nazivima kolona) ili instrukcije. Dokumentacija se obično piše da bi se objasnila svrha nekog dijela projekta na višem nivou. Naprimjer kako neki algoritam radi, za šta služi određena metoda, koji su njeni parametri i kako će se ona ponašati u zavisnosti od tih parametara, koja je svrha nekog modula/klase, itd. Ovaj post je definitivno premali da bi se u njemu objasnilo (niti mislim da sam dovoljno kompetentan bez da par dana provedem sklapajući članak/tutorijal o tome) kako treba pisati dokumentaciju pa neću ni pokušavati. Ionako na netu ima dovoljno informacija za to.

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
14-04-2011 02:31 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš
***

Posts: 645
Joined: Nov 2009
Reputation: 20
Post: #26
RE: Web.config problem
Ne nisam rekao da si ti perfekcionist, samo sam puknuo bezveze svoje viđenje sebe pred nekoliko godina 4-5+.
Upravo to, koristiti zdrav razum je najbitnije, recimo meni je super na početku projekta odmah ustanoviti neke stvari pa postaviti neka pravila kodiranja, tako npr da se Varijable u nekom jeziku imenuju velikim slovom bez palatala, umjesto razmaka ide odmah druga riječ samo s velikim slovom, koristimo obvaj način kodiranja ispred onog itd, ustvari ako ulazim u veći projekt pokušavam imati unapijed definirano sve što se može definirat radi lakšeg održavanja. Komentiranje koda je bitno, ali opet samo ono što nije očito, neću komentirati, a ima takvih primjera na webu puno, jednu for petlju koja van ispisuje podatke iz baze, mislim samo po sebi je sve očito, što ću bezveze komentirati? iskomentirat ću si neku specifičnost, ako je kod kompleksan pa da ga lakše mogu razumjet i volim koristiti TODO: i HACK: ...
14-04-2011 03:05 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz Offline
____
*

Posts: 567
Joined: Feb 2007
Post: #27
RE: Web.config problem
@danielvast: Izvinjavam se što sam ti oteo temu ovako, nadam se da je ipak bilo nekih korisnik informacija Namigivanje
@kecko: Naravno, slažem se u potpunosti.

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
14-04-2011 03:39 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
danielvast Offline
Forumaš
***

Posts: 432
Joined: Dec 2009
Reputation: 22
Post: #28
RE: Web.config problem
Nemojte stati sto se mene tice slobodno vi pisite Namigivanje naravno od vas se puno toga da nauciti lijepo je vidjeti debatu na forumu pogotovo ako se zna da je debata najekstenzibilniji oblik razgovora i moze se primjetiti da se dosta trudite i ulazete u svoje znanje ovako pozitivno utjecete kako na ostale tako i na mene da postavljam pitanja i budem sto produktivni i mozda jednog dana budem znao koliko vi danas znate. Naravno nisam sve procitao josh ali budem dosta korisnih info....

"When all else fails, read the manual."
14-04-2011 04:09 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Morrissey Offline
Forumaš
***

Posts: 691
Joined: Mar 2007
Reputation: 13
Post: #29
RE: Web.config problem
Zavidno znanje, u svakom slučaju Palac-gore
14-04-2011 04:13 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)