Tutorijali.Net forum
Početnici u Flashu - Printable Version

+- Tutorijali.Net forum (http://www.tutorijali.net/forum)
+-- Forum: Multimedia (/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Forum: Flash (/forumdisplay.php?fid=43)
+--- Thread: Početnici u Flashu (/showthread.php?tid=569)

Pages: 1 2 3


Početnici u Flashu - fionafioni - 22-07-2007 03:54 PM

Ima sigurno još početnika. Bilo bi lepo da se pomogne.
Evo, na primer ja počinjem da učim ozbiljno flash...ono kotrljanje loptica znam, nego hoću nešto ozbiljnije...
Kupila knjigu kod MikroKnjige,
Macromedia Flash MX
IZ PRVE RUKE
by Chrissy Rey


zbog mnogobrojnih preporuka na netu.
Vidim knjiga je ok.

E, sad...CD sa vežbama i exe.programom uz knjigu ima dva problema:
1. Trial FlashMX na startu mi kaže da je istekao trial period. Ja prvi put instaliram...Eek

2. Vežbe treba da su na linku
http://www.flashtfs.com
Ni traga ni glasa tom linku...Eek
forbidden, kao što vidite...

I moje poslednje pitanje, molim bez smeha Hmmm

Imam Macromedia Flash 8 instaliran koji radi super.
Nikada nisam videla FlashMX.
Koliko sam uspela da saznam, Flash MX je starija verzija , tj. jedan korak nazad od Flasha8? Jesam li dobro razumela?
Ovo je moje glavno pitanje, sada!


Ima li velike razlike izmedju Fl8 i MX
i da li ću uopšte moći ovu knjigu IPAK koristiti za učenje na Flash8 , koji , ipak, imam?
jjoooj...malko sam zakomplikovala, al valjda ćete me razumeti...
Hmmm


RE: Početnici u Flashu - oriobilly - 23-07-2007 12:03 AM

Evo da ti početnik objasni,da majstori ne moraju trošiti svoje vrijeme !!
Majstori bez zamjerke !!!

Flash MX je starija verzija Flasha,iako se i u njemu još uvjek radi nedostaju mu neke stvari koje ima Flash 8-kao filteri i još neke stvar.Iako u njemu nisam nikad radio svak čast starinama,ali novo je novo.

Iako Flash 8 više nije nov jer je izašla nova verzija ( Mislim da se zove Flash CS ) mi kao pošetnici od nečega moramo početi.

Sam AS u novoj verziji se razlikuje od stare verzije,ali Flash 8 je još uvjek popularan.

Što se tiče literature o Flashu 8 imam neke linkove za skidanje ako si koliko sam shvatio " zainteresiran-A" javi PM-om.

Što se ostalog tiče na pravom si mjestu,gdje ima ljudi koji HOČE i ZNAJU pomči.Najvažnije je da ne odustaješ lako i da budeš "uporn-A" jer češ se susresti sa brdom problema koji su nama početnicima nepremostiva prepreka,dok onima koji znaju je neshvatljivo da tako jednostavna stvar nekome može biti problem.

U svakom slučaju FORUM je tu,znalci su tu i mi ostali smrtnici smo tu FREE!
Nemoj se stiditi pitati !!!


RE: Početnici u Flashu - hamferus - 23-07-2007 07:50 PM

Dobrodošla!

Još je jedna važna stvar a ta je da FlashMX ima actionscript 1.0 koji je jako zastario. Zato i ja preporučam Flash 8 ili FlashCS3(9) jer se u oba može pisat actionscript 2.0 dok u CS3 možeš pisat actionscript 3.0. Flash Player 9 koji je izašo prije CS3-a s ovom verzijom flasha je poboljšan, puno je brži i stabilniji od svih prijašnjih verzija.

Kako je oriobilly rekel nemoj se stidit pitat neko bu uvijek pomogel.


RE: Početnici u Flashu - oriobilly - 25-07-2007 02:34 AM

Što je sa fionafionom ??? Dali se uplašila Flasha ili je sve shvatila u samo jednom postu ???

Kda ti se hamferus tako lijepo ponudi na pomoči traba ga obasuti pitanjima !!Rofl Palac-gore


RE: Početnici u Flashu - Mina - 22-02-2008 07:45 PM

Pozdrav svima na forumu a posebno onima koje sam primetila da hoce pomoci i nama pocetnicima u Flashu i to kao prvo hamferus-u i oriobilly-u, (koji dobro razume sta znaci biti ''totalni pocetnik'') i koji se trude da budu sto jasniji za nas pocetnike. Velika mi je zelja i kristalno jasna odluka da naucim raditi u Flashu (imam instaliranu verziju 8).
Pokusala sa pokrenuti topic na ovom forumu ali je on prebacen na offtopic jer, kako kaze Gogy, webmaster ovog foruma, zato što u prvom postu nije bi nikakavog konkretnog pitanja u vezi flasha. Hvala Gogyu na upozorenju i ubuduce cu se drzati tog pravila.

Dakle, zelela sam pokrenuti topic koji bi svima nama ukazao na pravu putanju ucenja ali sistemom ''step by step''. Obzirom da ovaj topic i nosi naziv ''pocetnici u Flashu'', u tom slucaju prihvatam da u njemu i ostanemo.

Dakle, kao prvo, buduca pitanja cu pisati crvenim slovima da bi se oni koji mi zele pomoci mogli lakse snalaziti u mom ne znanju:)
Pa....da krenemo.
Od silnih informacija i termina tipa movie clip, button, acton script (AC), tween, istance, itd., koje sam smestila u glavu, putem raznih tutorijala koji su bili btw, neki manje neki vise jasni, sada bi trebala to poredjat onako kako treba. Naucila sam kako (putem Convert to Symbol-F8) napravit movie clip ili button ili graphic, koji se po defaultu smestaju u Library, zatim kako te objekte staviti u funkciju putem:

- selektovati prvi frame
- selektovati zadnji frame i odrediti keyframe sa F6
- zatim pomeriti objekat na poziciju zadnjeg framea
- nakon toga na poziciji izmedju prvog i zadnjeg framea napraviti Create Motion Tween
- i sa sorkatom Ctrl/Enter proveriti kako to izgleda u swf fileu.
- u sekciji Ease mogu odrediti brzinu putanje objekta od -100 do +100
- selektovati zadnji frame (po preporuci Frame Rate treba da bude 25) i Action Scriptu upisati stop();
- i na kraju (ili samom pocetku) taj layer nazvati nekim imenom

i sada to kao biva mali i jednostavan film. No dobro, to i ne mozemo zvati nicim zanimljivim.

Evo i prvog pitanja: da li je ime Layera i ime Movie Clipa doro nazvati istim imenom radi nekih, u buduce, kompleksnijih radnji? Ovo pitam zato jer se kasnije pominju Istance i da li ce to uticati na rad u Action Scriptu (U buduce cu pisati kao i vi - AS)?

Ako vas ne zamaram, ici cu dalje.
Predlazu da se uvek napravi jedan layer kojeg treba nazvati Action ili Code, koji ce sluziti samo za naredbe iz AS-a. Je li sam to dobro shvatila?

E sad, tu mi je velika nejasnoca oko Instanci, AS i ostalog....o tome cu Vas pitat vec sledeci put, da ne bi bila previse dosadna.

Hvala Vam svima, u napred, koji ce biti spremni mi pomoci.

pozdrav do Mine (za sada pocetnice)

hurmash1ca: Samo jedna sitnica, nema potrebe da pises sareno - osim ako nesto bas ne zelis naglasiti. Uvijek ce neko procitati tvoj post.


RE: Početnici u Flashu - Mina - 22-02-2008 11:40 PM

hurmash1ca Wrote:Samo jedna sitnica, nema potrebe da pises sareno - osim ako nesto bas ne zelis naglasiti. Uvijek ce neko procitati tvoj post.

Slazem se. Onda ostajem na standardnoj boji texta:)
pozz


RE: Početnici u Flashu - oriobilly - 23-02-2008 01:09 AM

Evo da i ja uskočim.Prije svega dobro došla na forim Tutorijali.net Palac-gore

Imena Layera i Movie Clipova možeš nazivati kako god želiš ( Iako je dobro da im daš ime koje če te asocirati o čemu se radi ).Znači ime Layera i ime nečega kada ga sa F8 pretvaraš u Movie Clip možeš nazvati kako želiš, ALI kada daješ Instance name onda ono mora biti jedinstveno jer se samo preko toga naziva može uvrstiti u AS.
Instance Name nebi smjelo u svome imenu na početku imate : Veliko slovo, specijalne znakove kao( _, -, !,",#,$,&,?,* ) ili brojeve.
Trebalo bi izgledati ovako : dugme_btn, dugmeBtn, lopta_mc, loptaMc, ili jednostavno: dugme1, dugme2, lopta1, lopta2.

Što se tiče AS Layera to si dobro shvatila, iako jednostavnije komande recimo za dugme ili Button možeš staviti i u njega bez da mu daš Instance Name na način kada ga pretvoriš u dugme i dok je selekriran na Stage-u otvoris AS panel i tamo mu zadaš funkciju, ali moraš obratiti pažnju jer ako tako pišeš funkciju onda je kod funkcije malo drukčiji nego ako ga pišeš u posebnom Layeru s upotrebom Instance Name.
Primjer AS Layer:

dugme_btn.onRelease = function() {
gotoAndPlay(1);
};

Primjer AS za objekt koji je selektiran:

on (release) {
gotoAndPlay(1);
};

Toliko za početak.
PS.Pogledaj PM


RE: Početnici u Flashu - Mina - 23-02-2008 10:12 PM

Hvala oriobilly sto si mi prvi priskocio u pomoc oko ucenja Flasha.

e sad dok smo jos u ovoj prvoj fazi da te pitam:

kada vezujem layer i MC, uzmimo kao primer da ga nazovem ''lopta'', onda i layer i MC nazovem lopta a instance name nazovem npr. ''lopta_btn''? Pitam ovo jer zakljucujem da je bolje da odmah na pocetku ucenja sebe naucim da cu ukoliko vezem istim imenom layer, mc i instancu, samo sebi olaksati kasniji rad u smislu snalazenja u kolicini istih. Jesam li dobro shvatila?

oriobilly Wrote:...jednostavnije komande recimo za dugme ili Button možeš staviti i u njega bez da mu daš Instance Name na način kada ga pretvoriš u dugme i dok je selekriran na Stage-u otvoris AS panel i tamo mu zadaš funkciju, ali moraš obratiti pažnju jer ako tako pišeš funkciju onda je kod funkcije malo drukčiji nego ako ga pišeš u posebnom Layeru s upotrebom Instance Name.

Razumem da su to mogucnosti koje treba sama da odlucim, ali sta ti predlazes, tim putem ili putem AS, bez obzira na kompleksnost coda? Pitam te ovo jer zelim sebi izgraditi osnovnu putanju rada kojeg bih se drzala, jer codovi koje cu kasnije koristiti u AS-u, za mene su jos jako daleko.

Hvala ti oriobilly sto mi pomazes u ucenju i nadam se da ces imati dovoljno strpljenja:), inace, procitala sam tvoju PM i cini mi se da bih se opet zatrpala tutorialima, nekako mi se cini da bih uz vase strpljenje, a moja pitanja ''step by step'', lakse razumela sustinu rada u Flashu a kasnije i AS-a.

P.S.
javljam ti se uskoro, idem vezbat:)


RE: Početnici u Flashu - oriobilly - 24-02-2008 12:47 AM

Ovo oko dodavanja Instance Name i imena Movie Clipa si dobro shvatila, iako i to ne mora uvijek da bude pravilo jer unutar jednog Movie Clipa možeš da imaš još nekoliko Movie Clipova,Frame Name i još koješta.Ako imaš nekoliko recimo lopti na stage-u ne moraš sve da ih praviš posebno i konvertiraš u Movie Clip več samo istu stvar izvučeš iz Librerya i daš joj drugo ime(Instance name).
Što se tiče rada samo s AS to je jako lijepa stvar, ali tu treba znati znanje.Mislim da je za početak jednostavnije shvatiti Movie Clipove , njihovo gibanje i funkcije , te pozicioniranje u klasičnom smislu a poslje češ vjerovatno to postepeno izbacivati i prebacivati se na AS.Osobno sam se napatio s pravljenjem maske za Movie Clip koji nije radio dobro, odnosno nije bio maskiran dok Hamferus nije napisao jedan jednostavan red AS s kojim je sve bilo riješeno, tako da sam i sam shvatio moč AS.

Dakle na tebi je da odlučiš i za što god se odlučila vjerujem kada negdje zapneš da če članovi ovog foruma pronaći riješenje.


RE: Početnici u Flashu - Morrissey - 24-02-2008 01:30 AM

Kako li je divno vidjeti oriobiline postove bez gomile upitnika i uskličnika He he