|
Početnici u Flashu
|
| Author |
Message |
Mina
Novi korisnik

Group: Registered
Status:
|
RE: Početnici u Flashu
Uf oriobilly, jedini si sa kim mogu komunicirat na ovom forumu (izuzev Gogya), i hvala ti za spremnost objasniti nama pocetnicima (to stalno napominjem jer smo apsolutni pocetnici, pa nam se treba koristit sto jednostavniji jezik dok to sve ne shvatimo), ali i ovi termini mi jos nisu sasvim jasni. Ako ti ne predstavlja problem, u topicu koji je nedavno pokrenut, upravo je to i tema. Od Vas iskusnijih ocekujemo da nam objasnite sto vise termina da bi ih, kao prvo mogli shvatiti i tek tada primenjivati. U prvom pisanju u tom topicu sam samo upisala osnovne pojmove, mada, kada za to nadjes vremena, molim te da se potrudis i nastavis sa pisanjem i opisivanje termina tipa:
1. level - (nivoi)
2. osnove AS-a (onEnterFrame, _root i njegovo znacenje i kada se koristi, itd.)
3. ............ i sve sto ti padne na pamet a mislis da ce nam koristiti u daljem ucenju (mozda i sa nekim skicama).
Napisao si mi:
Funkciju ne možeš zadati u TimeLine-u nego u KeyFrame AS Layera ili u AS odabranog objekta.
Upravo je to sto nam treba. Jasna objasnjenja.
Evo primera za objasnit:
...KeyFrame AS Layera... dakle, u prevodu bi to znacilo: KeyFrame (F6) je prakticno kljucni frame kojim odredjujemo zavrsetak MC ili tak nekako?
Neka ti ne bude tesko tako pisat, jer sam sigurna da ces mnogima pomoci.
Pozz oriobilly
Mina
|
|
| 05-03-2008 05:11 PM |
|
 |
Mina
Novi korisnik

Status:
|
Da li je dobro sve MC i buttone i sve sto se nalazi u Libraryu, odmah nakon pravljenja istih, smestati ih u posebne foldere tipa Movie Clipove u folder ''MC'' ili buttone u folder ''btn" ili ih raditi tako da imenu foldera dodelimo ime layera, i tako olaksati sebi dalje snalazenje u Libraryu, kada ih tamo ima na stotine?
|
|
| 05-03-2008 05:33 PM |
|
 |
oriobilly
Redoviti posjetitelj

Status:
|
KeyFrame AS Layera je upravo to.Odabereš frem recimo 15 frem na TimeLine-u i desnim klikom odaberi InsertKeyFrame.U taj frem ubaciš AS za buttone.Ako ti buttoni nisu u 15 fremu TimeLina več su u 1-14 frema onda ti ni akcija za njih neče raditi jer se ključni frem akcije ne poklapa sa klučnim fremom buttona.
Što se ostalih pitanja i objašnjenja tiče nemogu ti biti od velike koristi jer sam i sam početnik,jedino ti mogu u konkretnom problemu pomoči kada postaviš konkretno pitanje ako znam odgovor.
Što se tiče foldera za organizaciju MC-ova i butona to nema problema jer si možeš organizirati Lybrari kako god želiš i kako ti je lakše.
Divno je biti nekome nešto !!!
|
|
| 05-03-2008 09:58 PM |
|
 |
Mina
Novi korisnik

Status:
|
Evo jos jednog ''zadatka'' za dobronamernike:)
Kako da napisem AS za sledecu radnju:
nakon zavrsetka jednog MC-a, zelim da se na tom istom mestu, i u istoj velicini, pokrene nesto sto bih mogla nazvati slideom, mada, on bi u osnovi mozda tako izgledao.
Taj ''slide'' bi imao funkciju 'ulaska prve slike' sa efektom alpha (alpha se koristi samo pri ulasku). Kada se slika u potpunosti ''otvori'', ona se ne menja dok god se ne pozove funkcija za sledece ucitavanje slike (ucitavanje se poziva manualno). Prva slika nestaje sa alphom a druga ulazi sa alphom i opet kada se ''otvori'' cekace naredbu za ucitavanje sledece slike. E sada, jedan isti tekst ide preko polja gde su slike, nekom svojom sporom putanjom, i u grupi je sa buttonom koji ustvari izvrsava te naredbe koje sam malocas napisala. Dakle, predjemo preko button (bez klika) i dolazi do smene slike.
Da bih sve ovo jos vise zakomplikovala, pitam se da li da se te slike ucitavaju iz nekog externog foldera, jer bi ih mozda menjala vremenom.
|
|
| 07-03-2008 12:26 AM |
|
 |
|
|