Post Reply 

Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pitanje u vezi virusa
Author Message
Gogy Offline
____
*

RE: Pitanje u vezi virusa
Teško da će program imat ovlasti da obriše neki sistemski fajl :) barem kod novijih operativnih sustava.

Pravila foruma | Twitter - Facebook - Google+ |

Radar404 <- moj blog
18-11-2009 03:40 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš

na XP-u je to radilo jako lijepo ako si ga pokrenuo ko admin :)) mislim da bi i na svim windowsima uz admin ovlasti... trebalo bi probat a nemam baš pokusnih kunića :)) napišem ja prog nije bed al neda ga se meni pokretat xxD
19-11-2009 09:21 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Gogy Offline
____
*

Za Linux znam da tako što ne prolazi nikako, a 99% posto sam siguran da na Win 7 isto nebi prošlo jer čak i kad tvoj account ima administratorske ovlasti po defaultu je sve u Windows folderu zaštićeno od replaceanja i brisanja sa permissionsima. Tek kad ih promjeniš (a budući da si Administrator, to možeš napravit).
E sad nisam siguran (to će Schmrz bolje znat objasnit) da li se može isprogramirat da se ti permissionsi promjene pa se nakon toga briše.
Prilično sam siguran da se za Linux ne može isprogramirati promjena permissionsa jer je potreban root password (iako je acc administratorskog tipa), tako da ništa od toga, a budući da Windows 7 ne traži password za ništa jer tvoj acc ima administratorske ovlasti, onda nisam siguran da li je moguće.

Pravila foruma | Twitter - Facebook - Google+ |

Radar404 <- moj blog
19-11-2009 09:39 AM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
kecko Offline
Forumaš

na linuxima je naravno isto to moguće ako si pokrenuo program kao root... možeš ama baš sve Namigivanje

Quote:potreban root password (iako je acc administratorskog tipa)
kad sam ja zadnji put koristio linuxe imao si ili root acc ili ograničeni... mogao si postavljati ovlasti kak si god htio, al ovo ne kužim...
i kao obični korisnik samo si puknu su i unio pass i radiš ama baš sve...
gle ti iz programa možeš ama baš sve ak imaš roota...
makar je neki file read only pa ga nemožeš mjenjati makneš samo read only flag i pucaj :))) možeš ama baš sve jedino ti neće dati da obrišeš fajlove koji se koriste...
19-11-2009 11:29 AM
schmrz Offline
____
*

Ono na šta je gogy mislio je sudoers grupa koja se smatra grupom administratora. Na linuxu nemaš samo root ili ograničeni tip accounta nego imaš grupe pa tako možeš imati root account, super admin, admin, junior admin, i neki obicni korisnik koji ne može da prdne dalje od svog home direktorija.

Ako imaš root, naravno možeš raditi šta ti je volja ali obično je taj account dostupan samo vlasniku servera/PC-a a u nekim distribucijama je isključen (npr. Ubuntu). Drugo je izvršavanje komandi sa sudo komandom i to mogu raditi accounti iz grupe sudoers i oni (obično - na linuxu je sve moguće krojiti po svojim potrebama tako da ne mogu reći sa sigurnošću) nemaju potpunu kontrolu nad sistemom.

Fazon je u tome što na linuxu iako je korisnik u sudoers grupi program koji pokrene bez sudo-a ne može raditi šta hoće. Prema tome, korisnik znači mora ukucati nešto kao:
Code:
sudo delete-my-system.sh
da bi pokrenuo virus sa tim privilegijama. Na windowsu nije dobro odrađen nivo dozvola tako da često korisnik mora davati admin privilegije programima banalne prirode kao što su neki audio/video playeri i onda se tako korisnik navikne da razbacuje admin privilegije pa na kraju ih da i virusu... A i 90% korisnika na XP-u radi svakodnevno na admin accountu bez obzira da li im je potreban ili ne a pošto xp ne pita da li želite dozvoliti programu da uradi nešto što zahtjeva veće privilegije onda nastaju problemi...

Što se linux-a tiče više privilegije su potrebne samo ako je u pitanju podešavanje sistema ili neki administracijski programi i naravno server-orijentirane aplikacije kao što je Apache i sl.

Dkorpar Wrote:mogao si postavljati ovlasti kak si god htio, al ovo ne kužim... i kao obični korisnik samo si puknu su i unio pass i radiš ama baš sve...
Eto pogledaj gore, ali ukratko - korisnici koji su u grupi sudoers mogu koristiti sudo i su komandu, oni koji nisu, ne mogu. Ti si zapravo na tom sistemu imao admin acc a ne ograničeni. U većini distribucija imaš root, admin, obicni korisnik kod friške instalacije.

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
19-11-2009 01:59 PM
kecko Offline
Forumaš

aha znam al to je onda opet program sudo i njegov config file sudoers...
al opet ako me sječenje dobro služi ak si napravio sudo /bin/sh il koji već shell koristiš i di je instaliran opet si imao konzolu u rootu He he
(This post was last modified: 19-11-2009 03:21 PM by kecko.)
19-11-2009 03:20 PM
schmrz Offline
____
*

Kada napises "sudo <komanda>" ti tu komandu ne izvršavaš kao root, nego kao korisnik iz sudoers grupe što ne mora značiti da imaš sva prava kao i root korisnik.

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
19-11-2009 08:11 PM
kecko Offline
Forumaš

to se vjerojatno malo izmijenilo...
jer nekad kad bi napisao sudo /bin/bash il kak već
i onda whoami dobio bi van odgovor root :))
a opet vjerojatno i stvar postavke čak možda od distre do distre
20-11-2009 09:22 AM
Post Reply 

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)