Post Reply 

Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koliko kompjuter smije ostati upaljen
Author Message
d@d Offline
Forumaš

RE: Koliko kompjuter smije ostati upaljen
Gogy Wrote:
Mr. Brightside Wrote:zanima me zato sto sam dobio flat i vec ga ne gasim 2 dana, ali ako ga je hamferus imao upaljen 30 dana i nista mu nije bilo onda nece ni mom

Nemoj se baš zaletat... ako nemaš dobro napajanje radje nemoj... Ako imaš dobro napajane onda nemaš problema...
Da, oće se i pregrijavat pa još ako ima prašine unutra, ajaj...

http://www.justbeonline.net @ web katalog
jel bitno??!?
08-04-2007 07:58 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz Offline
____
*

hurmash1ca Wrote:e schmrz, ne valja ti racunica...
njegova napojna ima n watti. ( ne znas kakvo mu je napajanje, nema tu nekog prosjeka; sve ovisi o kompjuteru kakav imas )
Snaga napojne u wattima mu je n W = 0,001 n kW. Ali, tu prica ne prestaje, jer:
kada je kompjuter dugo vremena upaljen, ne jede svu snagu koju dobija ( neces ti sjedit ispred kompa 1000 sati il kolko vec, a to znaci da kompjuter nece biti pod punim opterecenjem, sto znaci da guta manje snage Namigivanje )
Tarifa struje po jednom kilowattu je 0,12KM ~ 0,44 kn. / schmrz, zaracuno si se xD /
Ako je komp upaljen y sati, znaci da ce ti doci racun jednak ovoj formuli

z(cijena)=y(sati) • 0,001 n kW.
No, dosta o cijeni.

Kompjuter moze biti upaljen jako, jako dugo ( ako imas dobro napajanje! ). Neki serveri se ne gase mjesecima, svo vrijeme su upaljeni.

Ja sam fino napomenuo: Ako napojna radi punom snagom...
Izvini, ali jesi malo siguran za te nW, jer nemoj mi reci da nas u elektrotehnickoj skoli uce pogresno :)

Ako cemo se vec igrati elektro-tehnicara, uzmi multimetar spoji ga serijski za kablom napojne jedinice, izračunaj kol'ku struju vuce, a onda izračunaj kolika je snaga u tom trenutku. Tako izračunaj kad comp. 'miruje', kad je 'normalno' opterecen i "kad ga i bog i narod tegli za usi"...

Kada dobijes struju u W prebaci je u kW, i sad ako komp trosi xkW onda on za jedan sat potrosi xkWh jer bilo koji broj pomnozen sa jedan je taj broj...

Dobivenu cifru pomnozi sa svojom tarifom i vidjet ces kol'ko komp. potrosi za 1h.

Nemoj zaboraviti da imas jefitnu i skupu tarifu...
08-04-2007 09:37 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz Offline
____
*

Ej ljudi ako vam multimetar/ampermetar ne moze mjeriti struju vecu od 1.5A, nemojte ga prikljucivati
08-04-2007 09:50 PM
hurmash1ca Offline
Forum policeman
*

ono nije bilo nanoWatt, nego n ( prirodan broj ) Watti...

RTFM!
08-04-2007 11:39 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
clio180 Offline
Novi korisnik
*

možda je pitanje OT, ali da ne otvaram novi...
imam ups, i mislila sam da se tako kompjuter nemože ugasiti (barem sam ja plavuša to tako shvatila).
par puta mi je nestalo struje, i ups se uredno uključi, pišti za poludit, i ja lijepo sve sejvam, i gasim komp.
par puta mi je lagano pao napon, ups zapištao, komp radi i nikom niš.
zadnjih par dana, nestane mi struje u kući na 1 sekundu (malo veći pad napona?), ups zapišti, a komp se restarta???!!?!?Confused why?
30-08-2007 09:43 PM
Stazh Offline
Redoviti posjetitelj
**

clio180 Wrote:možda je pitanje OT, ali da ne otvaram novi...
imam ups, i mislila sam da se tako kompjuter nemože ugasiti (barem sam ja plavuša to tako shvatila).
par puta mi je nestalo struje, i ups se uredno uključi, pišti za poludit, i ja lijepo sve sejvam, i gasim komp.
par puta mi je lagano pao napon, ups zapištao, komp radi i nikom niš.
zadnjih par dana, nestane mi struje u kući na 1 sekundu (malo veći pad napona?), ups zapišti, a komp se restarta???!!?!?Confused why?

Možda ti je UPS riknuo pa ne daje dovoljno struje da održi komp radeći ili je nešto unutri krepalo. Jer ovo ti je klasičan pokazatelj kvara UPS jer je dizajniran baš da spriječava upravo takve situacije.

Pusti priče, uzmi Osječko!
"Programming is an art form that fights back"
31-08-2007 11:21 AM
Post Reply 

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)