hurmash1ca Wrote:e schmrz, ne valja ti racunica...
njegova napojna ima n watti. ( ne znas kakvo mu je napajanje, nema tu nekog prosjeka; sve ovisi o kompjuteru kakav imas )
Snaga napojne u wattima mu je n W = 0,001 n kW. Ali, tu prica ne prestaje, jer:
kada je kompjuter dugo vremena upaljen, ne jede svu snagu koju dobija ( neces ti sjedit ispred kompa 1000 sati il kolko vec, a to znaci da kompjuter nece biti pod punim opterecenjem, sto znaci da guta manje snage
)
Tarifa struje po jednom kilowattu je 0,12KM ~ 0,44 kn. / schmrz, zaracuno si se xD /
Ako je komp upaljen y sati, znaci da ce ti doci racun jednak ovoj formuli
z(cijena)=y(sati) • 0,001 n kW.
No, dosta o cijeni.
Kompjuter moze biti upaljen jako, jako dugo ( ako imas dobro napajanje! ). Neki serveri se ne gase mjesecima, svo vrijeme su upaljeni.
Ja sam fino napomenuo: Ako napojna radi
punom snagom...
Izvini, ali jesi malo siguran za te nW, jer nemoj mi reci da nas u elektrotehnickoj skoli uce pogresno :)
Ako cemo se vec igrati elektro-tehnicara, uzmi multimetar spoji ga serijski za kablom napojne jedinice, izračunaj kol'ku struju vuce, a onda izračunaj kolika je snaga u tom trenutku. Tako izračunaj kad comp. 'miruje', kad je 'normalno' opterecen i "kad ga i bog i narod tegli za usi"...
Kada dobijes struju u W prebaci je u kW, i sad ako komp trosi xkW onda on za jedan sat potrosi xkWh jer bilo koji broj pomnozen sa jedan je taj broj...
Dobivenu cifru pomnozi sa svojom tarifom i vidjet ces kol'ko komp. potrosi za 1h.
Nemoj zaboraviti da imas jefitnu i skupu tarifu...