Evo jedna fotografija koja je rađena sa nekoliko programa. Figura je uzeta iz Posera 5 (ovo je sigurno) pa je eksportirana u jedan od programa tipa max ili illustrator.To su moje pretpostavke. Dal netko zna kako napraviti ovakvu fotografiju?
Novi sam na forumu. Pozdravljam sve, i želim puno sreće sa ovim sajtom (ne znam kad je tačno nastao).
Što se tiče te slike, nije bitno u čemu je rađeno. Dakle tebe interesuje kako dobiti "wire - to - shaded render". Ima mnogo načina za to. Koliko znam u Illustrator ne možeš importovati 3d modele (ispravite me ako griješim), ali evo male pomoći ako ćeš da radiš ovako nešto u 3ds maxu.
Kloniraj svoj model u istom mjestu (radiš to tako što držiš SHIFT i pritisneš jednom na bilo koju od x,y ili z 'pomicala' (gizmo-a). Odaberi Copy i pritisni OK. Dodaj mu modifikator Push (da se 'izbaci' kopija iznad originala), sa vrijednosti od 0,15 do 0,30 (zavisno od objekta). Ako je vrijednost veća može doći da mreža izleti skroz i bude nerealno. Ako želiš da ti objekat ima više 'kvadratića' u mreži onda mu moraš dodati meshsmooth ili neki smooth modifikator. Budi u pripravnosti ako ti je model jako detaljan onda ne moraš dodavati meshsmooth (osim ako je lowpoly). I neka ti original model bude sa meshsmooth lterations 1 a kopija lterations 0. Dakle neka oba imaju istu mrežu. Zatim uđi u Material Editor (hotkey - M) i odaberi prazan slot i čekiraj opciju "Wire", zatim pritisni '+' dugmić na "Extended parameters" i dadni neku smislenu vrijednost opciji Wire size, sve zavisi od modela i njegove veličine i broja poligona, mislim da je do 1.0 najbolji rezultat. Zatim, idi na rollout Maps i na njemu pritisni None dugme pored Opacity mape. I odaberi Gradient, Falloff ili neki od materijala koji daju mehki prelaz boja. Objasnit ću Falloff slučaj koji je najbolji. Color #1 stavi crnu a Color #2 bijelu. Ovo je jako slično maskiranju u Photoshopu ili photo editing alatima. Crna boja će ostaviti standardnu diffuse boju osnovnog materijal, a bijela će mu dati prozirnost ilitiga transparentnost. To je to. Probaj renderisati. Dobiti ćeš jako dobar rezultat
Pozdrav
EDIT: Umalo da zaboravim. Naravno sve je isto moguće napraviti u 2D editing alatu. Možda je čak jednostavnije. Naime, izrendaj model u wire-modu i u shaded modu, zatim u recimo, Photoshopu otvori jednu sliku na nju dodaj drugu sliku tj. wire-render. Zatim dodaj layer masku na wire-render layer i napravi takođe gradient i ovdje (sve isto funkcioniše sa crnom i bijelom). I to bi bilo to otprilike.
Ja mislim da veću prednost ima 3ds max ovdje, jer daje još niz trikova, recimo sa lattice modifikatorom, da se izrendaju i vertices (tačke objekta) i slično. Mislim da je to to.
This post was last modified: 14-08-2006 03:38 AM by Dzahdo.