Post Reply 

Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hacknut e-mail
Author Message
cabelly84 Offline
Novi korisnik
*

hacknut e-mail
Možda moj problem nije baš uobičajen za ovaj forum, ali situacija je slijedeća, neko mi je hackno mail (znam ko je, hacker je)... Nemoguće je da ga povratim regularnim putem, pa ako ima neko ko bi mi htio/mogao/znao pomoć, bila bih mu jako zahvalna...
(This post was last modified: 16-09-2009 11:54 PM by cabelly84.)
16-09-2009 11:54 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz Offline
____
*

RE: hacknut e-mail
Procedura je vrlo jednostavna. Prvo sto trebas uraditi je kontaktirati svog mail provajdera da bi ti pomogli oko vracanja tvog accounta. Iako koliko se sjecam neki provajderi imaju mogucnost vracanja acc preko odg. onog pitanja sto postavis prilikom registracije. Kada njih kontaktiras trazi i podatke o zadnjem ulasku na tvoj acc, odnosno ip racunara sa kojeg se zadnji put pristupilo tvom racunaru. Kada dobijes ip, znat ces koji je ISP (Internet Service Provider) u pitanju. Sada trebas kontaktirati tog isp-a, dati im podatke koje ti je dao tvoj mail provajder i traziti informacije o racunaru koji je koristio tu ip adresu u vrijeme kada ti je account iskoristen. Nakon sto dobijes informacije onda slijedi podizanje tuzbe za ugrozavanje privatnosti :-)

Iako bi bilo idealno kada bi sve ovako teklo, najvjerovatnije nece, najvise radi toga sto ti (korisnik) ne zelis da prolazis kroz tu citavu proceduru. Ali kada bi se sve tako odigralo, vjeruj mi tom "hackeru" ne bi vise palo na pamet da uradi takvo sto. Najbrzi nacin je da samo povratis svoj acc i onda primjenis pravila kao sto su:
  • Koristenje dugih passworda sa kombinacijom slova, brojeva i znakova
  • Password koji koristis za mail nikada ne koristiti za druge servise
  • Password ni u kojem slucaju ne ukucavati na drugim stranicama (npr: phishing preko Facebook aplikacija je dosta efikasan jer ljudi misle da su te aplikacije djelo facebook officijelnih developera)
  • Mail ne provjeravati na otvorenim wireless mrezama. Iako vecina mail providera koristi https za authentikaciju, nikad ne mozes biti dovoljno oprezna

I have no drinking problems. I drink. Get drunk. Fall down. NO PROBLEM
Registered As Linux User #484215
Moj skromni blog
Savjet za buduće programere: ovdje
17-09-2009 11:15 AM
stefo Offline
Forumaš

Sad necu da budem kritican,ali ne postoje hakeri koji ce sje#ati email,jedino ako web aplikacija(poput net.hr prije par mjeseci) ima bug... onda radije promjeni email servis He he

Sve potice od nacina kako je tzv. haker dobio password,a to moze biti:
- password stealing - ili keylogovanje
- phisher stranica
- Social Engineering
- obicno pogadjanje,koristenje sigurnosnog pitanja,bruteforce

Sto se tice koristenja dugih passworda i kombinacije,nije tesko napraviti tezu lozinku He he
Dovoljno je ponekad staviti # usred lozinke i vec joj je jacina na medium He he

Slazem se sa schmrzom da ne treba koristiti email pwd za ostale servise,znaci unikatan pwd za email servis,ostalo po volji...

Kad skidas neke programe i slicno,nemoj da ides na warez forume pa trazis,
radije kupi originalnu verziju koja je 100% cista od virusa.
Kad ukucavas svoje podatke na neku stranicu,dobro provjeri u address baru URL stranice...
Ako to nije URL stranice na kojoj obicno kucas iste podatke,ignorisi stranicu.

I zadnja stvar nemoj da dajes svoj password NIKOME!!!

Jer nikad ne mozes vjerovati dovoljno ljudima i ne mozes znati da li ce ili ne oni iskoristiti
taj password za neke lose svrhe ukoliko dodju u sukob s tobom.
I sami smo svjedoci nezrelosti drugih osoba koje na kraju slabosti drugih iskoristavaju da dodju u prednost.

Jadno,ali ima i takvih =(

Eto nadam se da sam pomogao.
Pozdrav.

Kako kokoshka abortira? Snese jaje na beton.

http://www.stefosimple.co.nr - nekad bilo, sad se spominjalo :(
17-09-2009 08:09 PM
cabelly84 Offline
Novi korisnik
*

schmrz Wrote:Procedura je vrlo jednostavna. Prvo sto trebas uraditi je kontaktirati svog mail provajdera da bi ti pomogli oko vracanja tvog accounta. Iako koliko se sjecam neki provajderi imaju mogucnost vracanja acc preko odg. onog pitanja sto postavis prilikom registracije. Kada njih kontaktiras trazi i podatke o zadnjem ulasku na tvoj acc, odnosno ip racunara sa kojeg se zadnji put pristupilo tvom racunaru. Kada dobijes ip, znat ces koji je ISP (Internet Service Provider) u pitanju. Sada trebas kontaktirati tog isp-a, dati im podatke koje ti je dao tvoj mail provajder i traziti informacije o racunaru koji je koristio tu ip adresu u vrijeme kada ti je account iskoristen. Nakon sto dobijes informacije onda slijedi podizanje tuzbe za ugrozavanje privatnosti :-)

Iako bi bilo idealno kada bi sve ovako teklo, najvjerovatnije nece, najvise radi toga sto ti (korisnik) ne zelis da prolazis kroz tu citavu proceduru. Ali kada bi se sve tako odigralo, vjeruj mi tom "hackeru" ne bi vise palo na pamet da uradi takvo sto. Najbrzi nacin je da samo povratis svoj acc i onda primjenis pravila kao sto su:
  • Koristenje dugih passworda sa kombinacijom slova, brojeva i znakova
  • Password koji koristis za mail nikada ne koristiti za druge servise
  • Password ni u kojem slucaju ne ukucavati na drugim stranicama (npr: phishing preko Facebook aplikacija je dosta efikasan jer ljudi misle da su te aplikacije djelo facebook officijelnih developera)
  • Mail ne provjeravati na otvorenim wireless mrezama. Iako vecina mail providera koristi https za authentikaciju, nikad ne mozes biti dovoljno oprezna

da, tajno pitanje sam zaboravila, a isto sam postavila da mi promjenjena šifra dolazi na alternativni e -mail (sve sam ih otvorila i nigdje nema šifre). Dakle da kontaktiram mail provider, oni će mi moći vratiti e mail na osnovu moje ip adrese ako sam dobro shvatila?!
18-09-2009 12:18 AM
schmrz Offline
____
*

Ja sam spominjao ip adresu tog "hakera"... Samo ih kontaktiraj i objasni sta se desilo, ali ako se ne sjecas nekih konkretnih podataka u vezi tog racuna onda oni nece imati na osnovu cega vratiti ti acc. Ako je besplatni mail provider, jednostavno napravi novi acc.

P.S. Pretpostavljam da si promijenila na svim ostalim stranicama mail ? ( npr. myspace, facebook, forumi i sl. ) Ako nisi, moze ti doci i do tih passworda vrlo lako...

Moj skromni blog
18-09-2009 11:03 AM
cabelly84 Offline
Novi korisnik
*

a koja je mogućnost da hacknem vlastiti e-mail?
18-09-2009 04:57 PM
stefo Offline
Forumaš

Pa ne mozes XD

Jedino da iskoristis security pitanje ako jos imas na hakovanih nalozima...

18-09-2009 07:34 PM
cabelly84 Offline
Novi korisnik
*

stefo Wrote:Pa ne mozes XD

Jedino da iskoristis security pitanje ako jos imas na hakovanih nalozima...

a zar ne mogu uradit to na jedan od ova četiri navedena načina...

password stealing - ili keylogovanje
- phisher stranica
- Social Engineering
- obicno pogadjanje,koristenje sigurnosnog pitanja,bruteforce
20-09-2009 01:32 AM
schmrz Offline
____
*

Tema pocinje polako "smrditi". Kazes da znas doticnog "hakera", razgovaraj sa njim. Sve to sto si navela osim koristenja sigurnosnog pitanja se sigurno koristi da dobijes neciji password a ne da vratis svoj.

Moj skromni blog
20-09-2009 07:42 AM
stefo Offline
Forumaš

Da mozes uraditi ovo sto schmrz kaze... a druga stvar,nemas ti sta "hakovat" svoj email nazad.
Kontaktuj support hotmaila ili kod kojeg vec servisa imas email i uz par pitanja ce ti vratiti email...

20-09-2009 11:36 AM
Post Reply 

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)