Post Reply  Post Thread 
Drag and drop
Author Message
vedran83
Novi korisnik
*

Group: Registered
Status: Offline
Drag and drop

prilican sam pocetnik tako da se uzme u obzirHammer...

Da ne duljim ako ima tko voljan pomoci oko sljedeceg problemcica.

Htio bih podjeliti aplikaciju na dva dijela (svrha bi joj bila pracenje dnevnog unosa kalorija). Da mi sa lijeve strane stoji slika recimo neke namirnice i kada tu namirnicu prevucem na desnu stranu (drag - drop), da mi je ucita u neku bazu (preporuke bi dobro dosle koju izabrati, volio bih da bude xml ali sam prilican pocetnik). Postoji slicna aplikacija

http://www.calorieking.com/software/ckdietdiarywin.php

(ovaj program nema tu opciju da je na desnoj strani slika namirnice, vec samo tekstualni naziv, i nije modularan pa ga ne mogu prilagoditi)

volio bih jednoga dana isprogramirati nesto u ovom stilu... Ukoliko je topla voda vec otkrivena rado bih se okupao, ukoliko ne svi savjeti bi mi dobro dosli

zahvaljujem

15-06-2007 07:47 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Stazh
Redoviti posjetitelj
**

RE: Drag and drop

Ali nisi nam baš puno sada pomogao jer ne znamo na kojem si levelu znanja. Dali ne znaš ni dijalog poslagati, ili ne znaš samo ovaj dio sa drag-drop?

Za bazu ti preporučujem običnu Access bazu. Vrlo je jednostavno sa njom raditi i VB.NET ti ima ugrađene funkcije za spajanje na Access bazu, plus možeš izvršavati normalne SQL naredbe na nju. XML nije loš ali ako ne znaš raditi sa parserom nemoj se ni truditi, a ne možeš (koliko ja znam) ni izvršavati neke naprednije tehnike pretraživanja/upisivanja/modificiranja koje možeš uz pomoć SQL-a.

Pusti priče, uzmi Osječko!
"Programming is an art form that fights back"
15-06-2007 09:20 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Puž
Redoviti posjetitelj
**

Možeš u XML bazi vršiti naprednije tehnike pretraživanja/upisivanja/modificiranja, sam kaj ak nemaš znanja i prakse oko XML tehnologije radije nemoj.
Osobno najviše volim XML.
Kod XML je fora kaj mozes bazu radit bez instaliranih programa tipa Access, nekog SQL servera itd, već moš je pisat u običnom notepadu.
Naime, XML dokument je obična tekstualna datoteka čitljiva na svakoj platformi koja može čitati tekstualne podatke. Tak da je neosjetljivim na bilo kakve promjene (informatićke, tehnološke) jer bez obzira na napredak tehnologije, tekstualni podaci će još jako dugo ostati nešto što će svaki računalni sustav moći pročitati.

16-06-2007 11:02 AM
schmrz
_
*

Group: Team

Prvo idu osnove Drag'n'Drop tehnike Namigivanje

Da bi kontrola mogla primati bilo kakve podatke koristeci Drag'n'Drop tehniku, svojstvo AllowDrop te kontrole mora biti postavljeno na True.

Kontrola koja prima podatke mora imati odgovor na dva događaja: DragDrop i DragEnter.

- DragDrop događaj se "ispali" kada kontrola primi podatke. Prema tome, u odgovoru na događaj DragDrop treba da se nalazi kod koji ce iskoristiti te podatke.
- DragEnter događaj se "ispali" kada se preko kontrole "prenesu" podaci Drag'n'Drop tehnikom. Prema tome. u odgovoru na događaj DragEnter treba da se nalazi kod koji ce odrediti kakav efekat treba da se prikaze, odnosno primjeni kada se iznad kontrole prenesu podaci.

Kontrola iz koje smo Drag'n'Drop tehnikom uzeli podatke treba da ima odgovor na samo jedan događaj: MouseDown.

- MouseDown događaj se "ispali" kada je mis "kliknut" na kontroli. Namigivanje U odgovoru na događaj MouseDown treba da se nalazi kod koji ce odrediti koji podaci treba da se salju...

Primjer:

Recimo da imamo dvije Label kontrole. lblPrva i lblDruga. Zelimo da prebacujemo podatke iz lblPrva kontrole u lblDruga kontrolu. Moramo znaci napisati odgovor na događaj MouseDown za lblPrva kontrolu:

Code:
Private Sub lblPrva_MouseDown(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.MouseEventArgs) Handles lblPrva.MouseDown
        lblPrva.DoDragDrop(lblPrva.Text, DragDropEffects.All)
    End Sub

Prvi argument u proceduri DoDragDrop odreduje podatke koji se salju, a drugi argument odreduje koji su efekti, odnosno nacini prenosa dozvoljeni.

Za kontrolu lblDruga moramo napisati dva odgovora na dva događaja...

Code:
Private Sub lblDruga_DragEnter(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.DragEventArgs) Handles lblDruga.DragEnter
        e.Effect = DragDropEffects.Move
    End Sub

Private Sub lblDruga_DragDrop(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.DragEventArgs) Handles lblDruga.DragDrop
        lblDruga.Text = e.Data.GetData(DataFormats.Text).ToString
    End Sub

To bi bile osnove Drag'n'Drop tehnike, a sada idemo na tvoj problem...

Na drugoj formi prikazujes slike namirnica ali u isto vrijeme kada prikazes sliku namirnice u odredenu string varijablu zapises naziv te namirnice. (pretpostavljam da u bazi podataka imas podatke o toj namirnici)
I onda u DoDragDrop proceduru kao prvi argument proslijedis naziv te namirnice.

A na drugoj formi (onoj koja prima podatke) za DragDrop događaj napises odgovor koji ce sadrzavati kod koji ce uzimati podatke (naziv namirnice) i onda u bazi podataka pronaci ostale podatke o toj namirnici.

Uhhh... Sta li ja svasta naprica... Mozda sam bio malo nejasan, glava me boli, sinoc sam "malo" pretjerao...

16-06-2007 01:15 PM
Stazh
Redoviti posjetitelj
**

Puž Wrote:
Kod XML je fora kaj mozes bazu radit bez instaliranih programa tipa Access

Ni za Access bazu ti ne treba instalirani Access, a konektori stižu zajedno sa .NET run-time-om. Velika prednost nad XML-om je SQL. Bez imalo patnje možeš izvršavati stvarno napredne querije koje sigurno u XML-u nebi tako lako izveo. Druga mana XML-a je to što je to tekstualni tip "baze" i zato može narasti ogroman ako imaš puno unosa, a samim time ti se povećava i vrijeme potrebno za parsiranje.

Access je baš stvoren za takve programe kao što Vedran planira praviti.

16-06-2007 02:48 PM
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
schmrz
_
*

Group: Team

Ja mislim da je puž pokusao da kaze da se access baze podataka ne mogu direktno praviti, mijenjati. Za to je potreban neki program poput Microsoft Access-a. Iako se bez Microsoft Accessa moze pristupati access bazama podataka. Iako se access baze podataka i tabele u njima mogu praviti i uz pomoc VB .NET koda ali eto opet je ljepse kad postoji poseban program koji radi citav prljavi posao Namigivanje

This post was last modified: 16-06-2007 04:29 PM by schmrz.

16-06-2007 04:28 PM
Stazh
Redoviti posjetitelj
**

_SchmRz_ Wrote:
Ja mislim da je puž pokusao da kaze da se access baze podataka ne mogu direktno praviti, mijenjati. Za to je potreban neki program poput Microsoft Access-a. Iako se bez Microsoft Accessa moze pristupati access bazama podataka. Iako se access baze podataka i tabele u njima mogu praviti i uz pomoc VB .NET koda ali eto opet je ljepse kad postoji poseban program koji radi citav prljavi posao Namigivanje

Zato su sada u Visual Studio 2005 stavili server explorer pa možeš iz VS-a raditi po bazama.

U ovoj aplikaciji bi XML koristio npr. kao bazu namirnica jer je odličan za hijerarhijske unose (kategorije hrane), ali ne bi ga koristio za spremanje statistika o korisnicima jer ovo zahtjeva puno više unosa i SQL je pogodniji za pretraživanje i filtriranje većeg broja podataka.

16-06-2007 05:47 PM
Post Reply  Post Thread 

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: