Tutorijali.Net forum

Full Version: C++ Objasnjenje funkcije, klase..
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Zdravo svima He he
Tek sam pocao da ucim da radim sa C++-om i dosao sam do nekih dijelova koji su mi poprilicno strani i nemogu da shvatim. Da li bi neko mogao da mi da svoj facebook ime, mail, msn, skype ili bilo sta drugo preko cega je moguce da mi to objasnite??

Hvala puno svima koji mi se jave.. Molim vas posaljite mi PP sa fb, msn, skype itd.
Hvala jos jednom...
Pozz casanova dobrodosao na forum koji zacudo ima pravila koja se trebaju postivati pa bi bilo pozeljno da procitas pravila foruma prije svega pazi kako imenujes teme. Nista zlonamjerno pravila su tu da se postuju.

Drugo, meni dosta stvari nije jasno pa ne trazim ljude pa facebooku i uznemiravam ih hvala Bogu zivimo u moderno doba pa imamo http://www.google.com a za dodatnu pomoć se mozes obratiti ovdje dakle pokusaj vidi sta tocno ne paše i postavi sta ti točno nije jasno i tako ces dobiti pomoć bar na ovome forumu. Inače bolje ti je postaviti ovako pitsnje sto ti nije jasno pa vidiš stručno mišljenje više iskusnih ljudi ....

Eto toliko od mene pozdrav
pa konkretno mi nisu jasne ove funkcije...
skontao sam sve ono ranije.. varijable itd.
krenuo sam da ucim po onom tutu c++u 21 dan itd.

nisu mi jasne funkcije i ove klase.. pa ako neko moze "svojim" rijecima da mi to objasni ovdje ili kako vec.. jer tamo sve nesto pise kao upises funkcije ova te vraca, imas parametre itd.

PS:Promijenio sam naslov teme He he
Pročitaj ovaj tutorijal. Pa ako ti i dalje nešto nije jasno onda specificiraj točno šta ti u vezi funkcija nije jasno.
He he

Pa konkretno funkcije ti sluze da isti kod nebi pisao određeni kod milion puta nego taj kod koji sam predvidjas da ce se ponavljati smjestis u funkciju i pozivas kada ti treba. Da kao sto si rekao funkcije mogu vraćati vrijednosti to ti je zbog toga da bi uopće dobio vrjednost koja je funkcija izracunala jedini nacin je da dobijemo rezultat je da funkcija primi kao parametar pokazivač na koje mjesto ce pohraniti rezultat (call by reference jer svaka funkcija stvara svoj stog) bolje da funkcija vrati pokazivac na mjesto gdje je rezultat pohranila, funkcija tipa void ne vraca nikakvu vrijednost nego samo radi određeni dio zadatka. Mozda ovako ti funkcije nema smisla ali kada se ozbiljnije pocnes baviti programiranjem onda ce imati itekakvog smisla.

Sto se tice samih klasa njih mozemo poistovijetiti sa strukturom jer je sturktura ajmo reći custom tip podaka clasa nije nista drugo nego struktura koja dozvoljava deklaliranje funkcijskih članova. Dakako klase i oop imaju velike veze sa nacinom kako ljudi lakse rade sa kodom tj kako razmisljaju jedna klasa predstavlja generalizaciju jednog objekta npr auto bi bila klasa sa svojim podatkovnim clanovima kao sto su broj sasije, boja, registracijske tablice, tip auta itd ali i funkcijskim ćlanovima kao sto su vozi, stani idi u rikvec, a instanca te klase odnosno objekt ti moze biti bmw crvene boje, tih i tih registracijskih oznaka...
OOP nam daje i jos neke korisne koncepte kao sto su opterecivanje funkcija i operatora i nasljedivanje te virtualnih i statickih funkcija te mnoge druge prednosti. Opet i klase donose prednosti sto programer koji programira neki program ne mora znati strukture same klase i kao ona radi neko ju treba samo znati koristiti. NPR. Codeigniter php framework ja ne moram znati njegovu strukturu da bih ga koristio ngo samo moram znati kako ga koristiti. Namigivanje
aha Hvala na odgovoru...
Evo kao i kontam ove funkcije.. trebao bih jos malo vjezbati sa njima al doci cu i sa tim donekle He he
sta trebam da ucim poslije funkcija??
mozete li mi ovdje napisati sta bih redom i kako bih trebao da ucim i radim?!

i ako mozete da mi date poneki zadacic da ja to rijesim He he
inace radim sa codeblocsom..
code::blocks je super mene je super iznenadio i ja ga koristim puno mi je bolji nego dev poslje funkcija prouci malo strukture, datoteke... sta znam sta te bude zanimalo onda to i proucavaj polako. Nemoras odmah preći na OOP, radi obicne zadačiće pa prelazi na sve teze i teze ako zatreba pomoć ima ovdje puno forumaša koji ce ti pomoci sto se zadataka tice evo prvi link sa googla : http://www.gimnazijabihac.edu.ba/doc/inf...ezbu_2.pdf
e hvala za ove zadatke..
a vidi ovo sto sam uradio prije 5 min..
neznam tacno koja je razlika izmedju int i void xD..



#include <iostream>
using namespace std;

void duplikacija(int& a, int& b, int& c)

{
a*=2;
b*=2;
c*=2;
}

int main()

{
int x, y, z;
cout<<"Unesi 3 broja koja zelis da dupliras(x,y,z)"<<endl;
cin>>x;
cin>>y;
cin>>z;
duplikacija(x, y, z);
cout<<"x= "<<x<<" , y= "<<y<<" , z= "<<z<<endl;
return 0;
}

vidis ovo void duplikacija.. probao sam da umjesto toga napisem int i isto se desi xD.. pa sta koje od ovoga sada radi He he
Radi oboje isto samo sto ti je funkcija razlicitog tipa, Void ti ne vraća vrijednost a jedini nacin da uduplas vrijednosti je da da posaljes referencu i da funkcija udupla vrijednost sa int bi ti bilo:

Code:
#include <iostream>
using namespace std;

int duplikacija(int a)
{
return a*=2;
}

int main()

{
int x, y, z;
cout<<"Unesi 3 broja koja zelis da dupliras(x,y,z)"<<endl;
cin>>x;
cin>>y;
cin>>z;
x = duplikacija(x);
y = duplikacija(y);
z = duplikacija(z);
cout<<"x= "<<x<<" , y= "<<y<<" , z= "<<z<<endl;
return 0;
}

Dakle sa void si poslao lokaciju sa koje je funkcija uzela vrijednosti pomnozila sa 2 i postavila vrijednost u tu varijablu, sa int imas funkciju koja udupla vrijednost i vrati vrijednost koji ti pohranjujes u glavnom programu.
Reference URL's