Tutorijali.Net forum

Full Version: Balkanska zajednica otvorenog koda
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Balkanska zajednica otvorenog koda

U zadnje vrijeme nemam potrebe za nekim custom-made programima, a nemam vremena da radim u određenim rokovima - citaj za novac, tako da sam umanjio sa programiranjem. Nemam baš ni slobodnog vremena ali hoću da ovo malo što imam iskoristim u dobre svrhe. Tako sam došao na ideju da vi - posjetitelji / članovi ove stranice / foruma postavite prijedloge za neke programe koji bi bili od koristi vama ali i drugima. Znači ako trebate neki program vi ovdje iznesete prijedlog, a mi ćemo se potruditi da taj prijedlog pretvorimo u gotovu aplikaciju.

Pod mi smatram svaku osobu koja bude uključena u razvoj ovih programa. Ne vidim razlog zašto ne bi svaki član mogao na neki način dati svoj doprinos. Nije bitno da li ste programer, grafički dizajner ili samo ljubitelj informatičkih tehnologija, jer i dobra ideja je velik doprinos u svakom projektu. Zato, molim vas nemojte razmišljati na način - "Nisam ovome dorastao/la, idem dalje". I vasa aktivna diskusija o projektima je dovoljan doprinos.

Zavisno od vrste i namjene programa koristiti ćemo različite programske jezike i alate. Svi programi će biti pod GPL licencom, odnosno oni će biti slobodni, besplatni i otvorenog koda. Moguće je da ćemo koristiti i druge licence, ali uglavnom bitno je da bez obzira koja se licenca bude koristila programi će biti slobodni, besplatni i otvorenog koda.

Ako bude zainteresovanih onda ćemo vjerovatno napraviti neki centralizovani wiki & forum na kojem će se voditi diskusije jer ću ovaj isti tekst postaviti na više stranica / foruma u nadi da će biti više zainteresovanih. Dok pisem ovaj tekst postaje mi jasnije da zapravo želim da napravim zajednicu otvorenog koda koju će činiti osobe sa prostora balkana ali naravno i šire.

Još jednom pozivam sve zainteresovane da iznesu svoje prijedloge, a ako su u prilici i da aktivno učestvuju u razvijanju istih.

Hvala.

Pozdrav, Amir Hadžić
Ja sam počeo jedan prosle zime i nisam ga nikad zavrsio.

Radi se o imeniku, sa svim informacijama za jednu omladinsku organizaciju.
Mislim da je to jednostavno napraviti al ono sto mene sad vise zanima da li je moguce ubaciti grupno slanje sms poruka ili mail-a iz tog imenika. Npr: preko bih.net-ovog adsl racuna slanje sms-a.
To je bitno kad su sastanci, itd.
imam 30-50 clanova i svakom posebno treba copy/paste.
Hm, interesantna ideja, svakako podrzavam. Mogu cak da se ukljucim, ali samo sa dizajnom, znace free psd web templates (Nije mi problem za nekih 5 templejta) :)
P.S. Kerber, ako ikada napravis to sto si rekao, jeli mi mozes javiti. Jako mi je potrebno, saljem dnevno 30 sms da razglasim kad je sastanak :)
Frki, raspitaj se na bihnetovoj podrsci da li imaju neki API preko kojeg se moze pristupiti sms portalu. Ja sam malo sniffao podatke kada saljem sms sa bhmobile i ima par caka koje je tesko rijesiti, nije da je ne moguce, ali...
Reference URL's