Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 MACROMEDIA FLASH TUTORIJALI

Što je Flash?

Sto je Flash? Flash je alat koji dizajneri koriste za izradu prezentacija, aplikacija i ostalih sadržaja koje omogućuju interakciju sa korisnicima. Moguće je izraditi vrlo bogate Flash aplikacije u koje možemo uključiti slike, zvukove, video, i specijalne efekte.

Flash se dosta koristi za izradu animacija ili kompletnih web stranica. Ali napominjem da ljudi nekada znaju zlouporabiti flash, a to se događa kada nabacaju brdo bespotrebnih animacija na web stranicu što dovodi do predugog učitavanja web stranice. Vrlo je lijepo vidjeti kada je nešto profesionalno odrađeno u flashu ali bez bespotrebnih animacija tipa “Dobrodošli na....”

Vrlo lijepo znaju izgledati profesionalni banneri izrađeni u flashu. Puno bolje nego u animiranom gifu.

Flash koristi vektorsku grafiku pa su izlazne datoteke (animacije i slično) bitno lakše u kilobajtima od obične bitamp grafike.

Vjerojatno glavna prednost flasha je interakcija s korisnicima. Npr. kada korisnik klikne na neku tipku neka slika se pojavi i slično. To je samo jedna mala, mala mogućnost. Flash nudi mnogo toga više. Više o tome ćemo u idućim tutorijalima. Najprije ćemo krenuti od samog početka, tj. upoznavanja sa radnom okolinom Flasha i slično.

Probnu verziju Macromedijinog Flasha (ali Macromediu je kupio Adobe pa je u njihovom vlasništvu) možete skinuti na ovoj adresi: http://www.adobe.com/downloads/

Ali najprije se morate registrirati. Ili ako niste u mogućnosti skidati s Interneta možete ga naći na nekim od DVD-a informatičkih časopisa (Bug, Vidi, PCchip...)

Zasad toliko o Flashu, do idućeg tutorijala...


Sljedeći tutorijal: Izrada prvog Flash dokumenta

_________________________

Autor ovog tutorijala: Gogy

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012