Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 FLASH TUTORIJALI

Upoznavanje sa radnom okolinom Flasha

U prošlom tutorijalu smo objasnili kako napraviti prvu animaciju da se uvjerite kako se lako može napraviti jednostavna animacija.

No, prije ikakvog novog učenja moramo se upoznati sa Flashom odnosno njegovom radnom okolinom. Mi u našim tutorijalima koristimo Macromedia Flash 8 Professional.

Ovo će biti malo poduži tutorijal jer Flash ima zaista bogatu radnu okolinu s kojom se treba pobliže upoznati. Možda je malo naprorno ovo sve čitati no isplati se upoznati da bi nam bilo lakše u radu i u učenju iz slijedećih tutorijala. Pa krenimo.

Radna okolina Flasha se sastoji od Stagea, Timelinea, i Panela
Pogledajte ovdje veliku sliku što je što.

Screenshot


Stage

Kada otvorite novi Flash dokument vidjet ćete bijelu površinu. Ta bijela površina naziva se Stage i sve što je na Stageu (slike, animacije, tekstovi) će biti vidljivo onome tko gleda gotovu animaciju. Sve što je izvan Stagea, odnosno na sivoj površini, neće biti vidljivo onome tko gleda animaciju.

Defaultna veličina Stagea je 550 pixela širine sa 400 pixela visine. Pokušajte sada za probu otvoriti neki gotovi flash dokument File -> Open -> Nađite Macromedia folder -> Flash 8 -> Samples & Tutorials -> Samples -> Masking -> ScriptableMasksPart2 -> ScriptableMasksPart2.fla

Kada ste ga otvorili vidjet ćete da se na Stageu pojavio flash file. Promijenite sada Zoom na 200%.Primjetite da ste sada samo zoomirali grafiku i niste ništa promijenili na dokumentu. Vrlo je vjerojatno da sada nećete vidjeti cijeli Stage, osim ako nemate neki ogromni monitor).

Da biste mogli pregledati cijeli Stage možete koristiti standardne Windowsove scrollbare ili koristiti Hand tool. Možete izabrati Hand tool iz Tools panela ali puno vam je lakše samo stisnuti razmak na tipkovnici i pomicati lijevo desno. To je brži pristup Hand tool-u.

Probajte sada zoomirati tako da tamo gdje ste odabrali 200% odaberete Fit in Window. Sada se Stage prilagođava vašem monitoru.

Također povećavati i smanjivati zoom pagea možete povećalom na dnu Tools Panela:
Tools Panel

Tools Panel je vrlo sličan svim grafičkim editorima kao što je Photoshop, Fireworks itd. Svaki put kad budete htjeli nešto dodati na Stage ili editirati nešto morat ćete odabrati jedan tool (alat) iz Tools Panela. Sa alatima iz Tools Panela ćemo se detaljnije upoznati kroz ostale tutorijale.


Timeline

Timeline se sastoji od Layera i Frameova. Svaki frame predstavlja jednu sličicu odnosno više frameova čini animaciju.

Ako želimo animirati više objekata odjednom za to će nam poslužiti Layeri. Također, ako želimo da se neki objekt nalazi ispod drugog i za to koristimo Layere.

Layeri u timelineu se mogu zaključati i sakriti ali o tome u sljedećim tutorijalima. Timeline i Tools Panel su najčešće korišteni dijelovi Flash okoline.


Properties Panel

Iako su Timeline i Tools Panel najkorišteniji dijelovi Flash okoline vjerojatno ćete puno puta trebati koristiti i Properites Panel.

Properies Panel se obično nalazi na dnu Flash prozora.Properites Panel nam služi da promijenimo svojstva nekog objekta. Properties Panel s mijenja ovisno o tome koji je objekt selektiran. Probajte na Stageu nacrtati krug sa Oval Toolom, selektirajte ga i pogledajte Properties Panel. Zatim probajte koristiti Text Tool i napisati neki tekst, zatim ga selektirati. Primjećujete da svaki alat ima svoja svojstva.


The Library

Iako je The Library u Panelima pa ga nismo napisali tamo kod nabrajanja ali vrlo je važno znati što je The Library. The Library nam služi da bismo pohranili medijske elemente u flashu (slike, zvukove, klipove i slično). Npr. imate jednu sliku u Libraryu i sada tu sliku možete prenesti 100 puta na Stage ali će u flash fajlu zapravo biti samo jedna i tako će konačni flash fajl biti malen.

Ni neznajući, kada smo u prošlom tutorijalu konvertirali krug u symbol, mi smo ga zapravo stavili u Libray. I zato sam reko da ga možemo koristiti bezbroj puta bez da povećavamo veličinu flash fajla.

The Library se obično nalazi s desne stane u Panelima. Ako ga ne vidite kliknite na izbornik Window -> Library (ili jednostavno pritisnite Ctrl + L)

Evo kako izgleda Library u Panelima.Ako kliknete dvostukim klikom na taj krug možete ga editirati, promijeniti mu svojstva (npr. boju) i onda će vam se svagdje gdje koristite taj krug promijeniti u to što ste promijenili. Nema potrebe da u svakom frameu ponovo editirate objekt.


Sljedeći tutorijal: Upoznavanje sa Layerima, Frameovima i scenama

_________________________

Autor ovog tutorijala: Gogy

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012