Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 FLASH TUTORIJALI

Upoznavanje sa Layerima, Frameovima i scenama

Kao što smo već spomenuli u prošlom tutorijalu, važna stvar u Flashu je da razumijete gdje se cijelo vrijeme nalazite. Sada ćemo objasniti kako se što bolje snalaziti u Flash-u.


Trenutni Layer

Iako imamo samo jedan Timeline, možemo u njemu imati više Layera (kao što smo već rekli u prošlom tutorijalu).

U svrhu pregledavanja, napravite sada jedan dokument i dodajte jedan Layer. Možete ga dodati tako da idete na Insert -> Timeline -> Layer ili jednostavno kliknite na ovu tipku.Važna stvar koju trebate znati je da se možete nalaziti samo u jednom Layeru u isto vrijeme. Dakle ako crtate neku grafiku ona će biti dodana samo u aktivni Layer. Aktivni layer možete prepoznati po olovki (pencil).Probajte sada kliknuti na drugi Layer i vidjet ćete da se olovka miče uvijek u aktivni Layer. Kada nešto editirate ili crtate obratite pažnju na olovku kako biste bili sigurni u kojem Layeru se trenutno nalazite.

Još jedna korisna opcija u Flashu je da možete zaključati određeni Layer. Malo višlje od olovke, desno, vidjet ćete lokot. Točkice ispod njega služe kako bi se zaključao određeni Layer.Kliknete li na točkicu Layera koja je ispod lokota, taj Layer ćete zaključati i nećete moći na njemu ništa mijenjati dok ga ne otključate. Otključavate ga na isti način kao i zaključavanje. Jedan klik na točkicu, odnosno lokot u ovom slučaju.


Trenutni frame

U Timelineu, crveni marker pokazuje koji frame trenutno gledate ili uređujete.Crveni marker također može biti samo na jednom frameu u isto vrijeme. Znači, crverni marker označava frame a olovka Layer u kojemu se nalazite. Primjetite da crveni marker ne možete micati poslje framea 1 ukoliko nemate više frameova.


Trenutna scena ili trenutni simbol

Najzbunjujuća stvar za nove Flash korisnike je ta da u Flashu ima više od jednog Timelinea. Velika ili komplicirana animacija može biti podjeljena u nekoliko scena.

Možete to zamisliti kao jednu pjesmu. Pjesma je podjeljena u više strofa ali je u cjelini jedna pjesma. Tako imamo više Timeline-ova i jedan glavni Timeline. Ali ako podjelite fajl u više scena, onda svakoj sceni možete pristupati individualno. To je jedna dobra mogućnost jer možete promijeniti poredak ili ishod scena.

Ali opet vam mora biti jasno cijelo vrijeme u kojoj se sceni trenutno nalazite. Ime trenutne scene se uvijek nalazi iznad Stagea što je nazvano Edit Bar. Defaultni naziv je Scene 1, ta tipka se zove Clapper ikona.Probajte sada nacrtati jedan nekoliko krugova sa Oval tool-om. Desni klik na jedan od krugova i konvertirajte ga u simbol (to smo već radil u prvom tutorijalu), i imenujte ga pod nazivom Krug. Sada sve ostale možete isto tako ali sa nazivima Krug 1, Krug 2... Sada dvostrukim klikom kliknite na jedan od krugova. To je sada editiranje objekata (u ovom slučaju simbola). Sada ništa drugo osim tog jednog kruga nije moguće editirati.

Kada editirate jedan od objekata onda vidite koja je to scena i koji objekt.
Navigacija kroz interface

Pitate se kako ste sada ušli u to i kako izaći? Jednostavno, navigacija kroz Flash je vrlo lagana, vjerojatno je i to razlog zašto se tako lako izgubiti. Edit Bar sadrži hijerarhiju trenutne lokacije i navigaciju. Tako da, npr. kada ste kliknuli dvostrukim klikom na onaj krug, ne možete editrati ostale krugove. Ali u editiranju ovoga možete pored njega dodavati još krugova. Ako kliknete u jedan od tih krugova okolo, možete dobiti još jednu navigaciju niže u hijerarhiji itd.Ako se želite vratiti, jednostavno kliknete na simbol ispred toga, ili scenu u Edit Baru. Ako imate jako puno tih grupa (krugovi, kvadrati, linije...) onda se možete poslužiti ovime.

Sljedeći tutorijal: Svojstva dokumenta

_________________________

Autor ovog tutorijala: Gogy

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012