Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 ACCESS TUTORIJALI

Izrada upita (query-a)

Upiti su vrlo korisna stvar. Njima se služimo da bi nam Access pokazao podatke iz tablice ako zadovoljavaju neki uvjet. Npr. u našoj tablici "Osobe" imamo nekoliko ljudi. Neki su zaposleni a neki nisu. Sada ćemo u na primjeru objasniti kako da nam Access prikaže samo ljude koji su zaposleni.

Otvorite bazu "prva-baza.mdb" i kliknite na Queryes, zatim odaberite Create query in Design view.Otvorit će vam se dva nova prozora. U ovom manjem kliknite na Add kako bi dodali tablicu Osobe u query.Otvorit će vam se u onom velikom prozoru jedan mini prozorčić koji sadrži sva polja iz vaše tablice. Kliknite dvostrukim klikom na svako polje kako bi ste u query dodali sva polja (ili samo neka, ovisno o tome koje sve informacije želite dobiti). To vam mora izgledati otprilike ovako:Sada ide ono što će zatražiti od Accessa da ispiše samo zaposlene osobe. Pod polje Zaposleni pod Criteria upišite Yes (ili No ako želite da vam ispiše nezaposlene osobe).NAPOMENA: pripazite gdje upisujete to Yes. Morate pod polje Zaposleni a ne samo u prvi stupac. Ja sam napisao u prvom stupcu samo zato da vidite da to mora ići pod Criteria).

Zatvorite taj prozor i kada vas pita da li želite spremiti promjene kliknite na Yes. Imenujte taj query npr. Zaposleni. Nakon toga kliknite na novostvoreni query (u ovom slučaju Zaposleni). I eto rezultata.Probajte napraviti upit gdje će se prikazati sve osobe koje imaju više od 20 godina. To možete napraviti tako da pod poljem Godine u Criteria redak upišete >20.

Ako u tablici dodate još jedno polje npr. Grad, i tamo upišete da je netko iz Zagreba, netko iz Osijeka itd. onda pod poljem Grad i u Criteria redak upišete u navodnike grad, npr. "Zagreb"
Onda će vam Access prikazati sve osobe koje su iz Zagreba.

Naprednije stvari tipa matematičkih proračuna ćemo učiti poslje a u sljedećem tutorijalu ćemo naučiti kako napraviti izvještaje za printanje.
Sljedeći tutorijal: Izrada izvjestaja

_________________________

Autor ovog tutorijala: Gogy

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012