Oglasi  
     
  Prijatelji  
     


 ACCESS TUTORIJALI

Izrada izvještaja

U prošlom tutorijalu smo rekli da napravite u tablici još jedno polje "Grad", ako niste napravite ga i popunite nekim gradovima za svaku osobu. Npr.Zatim u glavnom izborniku kliknite na Reports (izvještaji) i na Create report by using wizard.Zatim odaberite tablicu na temelju koje želite napraviti izvještaj. Zasada imate samo jednu tablicu (Osobe) i upit. Bitno je da ovdje odaberete kompletnu tablicu.Zatim prebacite sva polja na desnu stranu i kliknite na Next. Nakon toga pred vama će biti prozorčić gdje možete grupirati podatke. Mi ćemo grupirati podatke prema mjestu stanovanja. Dakle, napravit ćemo to da piše Zagreb i ispod će se ispisati svi iz Zagreba, i tako isto i za druge gradove. Sa strelicom > prebacite polje Grad i zatim kliknite na Next.

Sada vidite prozorčić gdje možete sortirati podatke. Ovo je potpuno drugačije i nema veze sa grupiranjem. Grupiranje će se izvršiti normalno. Nego sortiranje vam služi npr. Da se u svakoj grupi npr. ispišu od najstarijeg do najmlađeg ili npr. po abecedi prema prezimenu itd.Napravite tako ako želite ispisati godine od najmlađe osobe do najstarije. Ako pak želite od najstarije onda kliknite na tipku Ascending pored tog polja da vam se prikaže Descending. Ja ću u primjeru napraviti Descending odnosno da se ispisuje od najstarije osobe do najmlađe. Kliknite na Next.

U ovom prozoru možete naštimati kako će biti ispisano, ali za sada preskočimo taj prozor, kliknite na Next.

Ovdje možete izabrati stil ispisa. Odaberite koji vam se najviše sviđa. Opet kliknite na Next, imenujte izvještaj u naziv npr. "Ispis po gradovima". Kliknite na Finish i pogledajte rezultat. Probajte za vježbu napraviti ispis koji će ispisivati sve podatke iz tablice Osobe grupirano prema prezimenu poredano po abecedi prezimena.Sljedeći tutorijal: Izrada vlastitog izgleda forme

_________________________

Autor ovog tutorijala: Gogy

Copyright - Tutorijali.Net 2006 - 2012